Hokej / Rookie Cup u Zetri: Ne preostaje nam ništa nego "časno gubiti"

25. 02. 2017. u 08:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Najbolji mladi hokejaši iz Mađarske, Austrije, Hrvatske i BiH okupili su se u Sarajevu povodom međunarodnog turnira Rookie Cup.

Na Zetri se ovog vikenda odigravaju hokejaške utakmice igrača do 16 godina iz klubova: EC Klagenfurt, KHL Medveščak Zagreb, MAC Budapest i HK Vukovi iz Sarajeva. 

U petak su odigrane prve utakmice koje su pokazale koliko je za razvoj sporta važno dugoročno  ulaganje u najmlađe naraštaje. Hokejaši sarajevskog kluba Vukovi "časno" su izgubili od Mađara s razlikom od 22 gola. Ovakav nesrazmjer posljedica je nepostojanja uvjeta za trening naših timova, s obzirom da ledena sezona u glavnom gradu BiH traje samo dva mjeseca, dok u Mađarskoj igrači treniraju na ledu tokom cijele godine

Ipak, naši momci borili su se najbolje što su mogli, još jednom dokazavši da imaju nevjerovatan sportski duh, želju za igrom i nepokolebljivost. Svaka im čast! 

Najbolje ocjene idu i na adresu Hokejaškog saveza BiH koji je organizator turnira u Zetri - sve teče u najboljem redu. S obzirom da je Rookie Cup u Sarajevu dio tesktnih takmičenja za EYOF 2019, ovo je još jedan pokazatelj da hokejaška zajednica ima kapacitete organizirati velika međunarodna sportska nadmetanja. 

Na jučerašnjoj konferenciji za medije povdom Rookie Cupa povelo se riječi  o neophodnosti trenažnog procesa kroz cijelu godinu: 

„Razvoj podmlatka je ključ uspjeha a najveći pogon ka tom uspjehu je ljubav prema sportu. Imamo veliki fokus na djeci i mladima. Naš je problem što nemamo dovoljan broj ledenih ploha u ljetnim mjesecima, što je preduvjet za profesionalni hokej, ali trenutno radimo na tome“, izjavio je Marko Belinić, protpredsjednik KHL Medveščak iz Zagreba. .

I dok u Zagrebu rade na osposobljavanju ledenih dvorana za ljeto, Sarajevska ledena sezona završava se krajem februara. To je veliki hendikep za mlade hokejaše koji bi željeli ozbiljniji plasman na međunarodnom planu.

Imamo entuzijazam i nevjerovatan sportski duh, ali nemamo ono što je najvažnije za razvoj sporta a to su uvjeti. Zato sa zadovoljstvom možemo najaviti da je HK Vukovi potpisao ugovor s dvoranom Zetra kako bi na platou pored objekta od sredine marta mogli postaviti montažni teren za hokej i inline hokej. To je investicija članova našeg hokejaškog kluba u razvoj sporta, a mi očekujemo da ćemo u javnim poduzećima pronaći svoje partnere“, izjavio je Denis Silajdžić, predsjednik HK Vukovi iz Sarajeva.

Organizatori ovog takmičenja, Hokejački savez BIH,

Osim sportskih borbi, Rookie Cup, koji se odvija u sklopu Erasmus plus programa EU, podrazumijeva i edukativni segment kroz koji mladi igrači i njihovi treneri uče o sportskim vrijednostima. Predavanja i radionice usmjerene su, prije svega, na suzbijanje četiri najizraženija problema hokejaškog sporta danas: doping, namještanje utakmica, diskriminacija i netolerancija.

Hokejaški savez BiH poziva ljubitelje hokeja na ledu da prisustvuju utakmicama u Zetri, koje će se odigravati u subotu u 15.30 i 19.00, te u nedjelju u 10.00 i 13.30. Ulaz u dvoranu Zetra je slobodan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA