Muzaferija na kraju Svjetskog kupa: "Sretna sam, ovo je dobro za budućnost moje karijere"

1
Radiosarajevo.ba
Muzaferija na kraju Svjetskog kupa: "Sretna sam, ovo je dobro za budućnost moje karijere"
Foto: Anadolija / Elvedina Muzaferija

Posljednja ovosezonska utrka za žene u okviru Audi FIS Ski World Cupa održana je danas u austrijskom Saalbachu, a Elvedina Muzaferija (24), koja je u dvije discipline izborila prvo finale Bosne i Hercegovine u najvećem svjetskom takmičenju u alpskom skijanju, zauzela je 16. mjesto. 

Visočanka je danas u spustu, stazu dugu 2.880 metara, prešla s vremenom od 1:46.96 sekundi, u zaostatku od sekunde i 88 stotinki u odnosu na prvoplasiranu Corneliju Heutter (31). 

Današnjom pobjedom Huter je osigurala bodove za Mali kristalni globus, dok se poziciju iza Muzaferije našla najbolja skijašica u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Lara Gut-Behrami (32). 

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

"Danas sam startala jako dobro, imam prva dva prolaza jako dobra. Međutim, danas je za dobar plasman zaista trebalo imati i puno sreće s vremenom. Dosta je i vjetar puhao, a sa startnim brojem devetnaest se i naoblačilo tako da vidljivost nije bila ni blizu kao što je to bilo s prethodnim brojevima. 

Ipak, sretna sam da sam uopće došla u finale u Saalbach. Upoznala sam stazu za Svjetsko prvenstvo iduće godine i mislim da je ovo dobra sezona i dobar početak za budućnost moje karijere", izjavila je Muzaferija nakon spusta koji je prolongiran i prekidan zbog jakog vjetra te nezgode jednog od redara na stazi. 

Kratko se osvrnula i na jučerašnje finale u disciplini Super-G i kobni disbalans u drugom sektoru staze.  

"Jučer sam imala jako dobru brzinu. Prije ispadanja bila sam najbrža i s dosta velikom prednošću u odnosu na prvoplasiranu. Nažalost, nisam uspjela završiti Super-G utrku", kazala je Muzaferija. 

Pogledajte nastup Elvedine Muzaferije u posljednjoj utrci sezone

Pogledajte nastup Elvedine Muzaferije u posljednjoj utrci sezone

Protekla dva dana naša skijašica imala je i do sada najveću podršku publike, a uz njene najvjernije Visočane, među kojima je bio i gradonačelnik Mirza Ganić, simpatizeri iz Sarajeva i s Bjelašnice u Saalbach su stigli s dva banera posebno kreirana za ovu priliku. Također, njen nastup u finalu svjetstog kupa privukao je i mnoge Bosance i Hercegovine koji žive u Austriji, Švicarskoj i Sloveniji, o čemu su svje dočili lijepi kadrovi prijenosa uživo, kao i utisci Adnana Jašarspahića i Darija Božića, urednika i sporskog novinara FTV-a koji su, također, otputovali Austriju.  

Do finala Svjetskog kupa Muzaferija je stigla serijom dobrih rezultata u drugom dijelu sezone, tokom koje je skupila 82 boda u disciplini Super-G te i okončala na 23.mjestu u poretku discipline. Sa 69 bodova rangirala se kao 24. najbolja skijašica u disciplini spust. U ukupnom poretku, sa 151 kup bodom, dospjela je na 54. mjesto rang liste najboljih skijašica svijeta.

U današnjem, svom 68. nastupu u Svjetskom kupu, uz Lauru Pirovano (22) i Victoriu Olivier (19), dvadesetčetverogodišnja Muzaferija startala je kao jedna od tri najmlađe takmičarke i nema sumnje da će naša najbolja skijašica u narednoj sezoni, a koja nam donosi i Svjetsko prvenstvo, Bosnu i Hercegovinu još bolje pozicionirati u svjetskoj skijaškoj eliti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije