Još 324 dana do početka EYOF-a 2019: Dosta posla urađeno, malo vremena ostalo

AA
Još 324 dana do početka EYOF-a 2019: Dosta posla urađeno, malo vremena ostalo
Foto: AA / Još 324 dana do početka EYOF-a
Evropski zimski olimpijski festival mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održaće se u februaru 2019. godine.

Do početka jedne od najvećih sportskih manifestacija, koja će se nakon ZOI '84, održati u BiH, ostalo je još 324 dana, ali Senahid Godinjak, direktor firme “EYOF 2019“ naglašava da se ne smiju zavaravati i pomisliti da imaju još dosta vremena. Naprotiv, Godinjak podsjeća da vremena nema previše, a da je posla još dosta kako bi sve bilo spremno za održavanje festivala, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Još 324 dana do početka festivala je brojka koja nas polako podsjeća da nemamo previše vremena. U prethodnom periodu, od marta 2017. godine, smo uradili dosta toga. Najznačajnije je što je obilježilo taj period su tri posjete Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta tokom 2017. godine. Posjetili smo Evropske festivale u Erzurumu u februaru i Gyoru u julu. Tako da smo tu kao posmatrači pratili sve ono što su oni pripremili i bilježili šta moramo predvidjeti kako bi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu sve bilo kako treba“, kazao je Godinjak.

Prema njegovim riječima, u 2018. godini planirani finansijski priliv iznosi 4,7 miliona KM, a sredstva bi trebali osigurati Vijeće ministara BiH (milion KM), Vlada RS (milion), Vlada FBiH (750.000), Vlada Kantona Sarajevo (880.000), Grad Sarajevo (500.000) i Grad Istočno Sarajevo (100.000 KM) i Evropski olimpijski komitet (250.000).

“Ukoliko budemo na vrijeme raspolagali s pomenutim sredstvima to će biti finansijski garant da u 2018. godini možemo uraditi ono što nas čeka. Pored ovog dijela novčanih sredstava za pripremu i organizaciju, treba istaći i dio sredstava iz infrastrukturnog budžeta čiji teret otpada na Vladu Republike Srpske i Kanton Sarajevo. Vlada RS za 2018. godinu, po izjavama premijerke Željke Cvijanović, obavezala se da će u iznosu od 2,5 miliona KM podržati infrastrukturne radove predviđene u Istočnom Sarajevu, na objektima Biatlon centra Dvorišta i u dvoranama za karling na Palama i brzo klizanje na stadionu Slavija. Vladi KS je od dva miliona preostalo još nekih 300.000 KM u ovoj godini koje treba uložiti u određene infrastrukturne zahvate manjeg obima, a 1,7 miliona KM u 2017. godini je realizovano“, istakao je Godinjak.

Naglasio je da, ukoliko sve bude išlo po planu, nema sumnje da će Sarajevo i Istočno Sarajevo biti spremni da ugoste sportiste iz najmanje 43 zemlje, koliko ih je do sada zvanično potvrdilo učešće na EYOF-u 2019. godine.

Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, izrazio je zadovoljstvo što pripreme za EYOF idu planiranim tempom.

“Po nama, EYOF je najveći sportski događaj u zimskim sportovima od Olimpijade 1984. godine u Sarajevu. Simbolično, dogodiće se 35 godina nakon ZOI 84. Olimpijski duh se polako počeo gubiti i naša intencija je da ga vratimo u BiH. EYOF je dokaz da je BiH u sportskom smislu dio Evrope da smo se približili evropski standardima“, rekao je Kisić.

Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, istakao je da je Grad Sarajevo partnerski sa Istočnim Sarajevom pomalo amaterski ušao u projekat organizacije EYOF-a.

Nismo znali šta je pred nama. Dolaskom nove administracije postavili smo novi menadžment i stvari idu u pravom smjeru. Grad Sarajevo stoji iza projekta. Svake godine izdvajamo pola miliona KM, a ako negdje zapne finansijska konstrukcija izdvojićemo još sredstava. Pored EYOF-a vraćamo sjaj Sarajeva u duhu olimpizma. Nastojimo obnoviti Olimpijski muzej, a 6. aprila ove godine na Dan grada biće otvorena Trebevićka žičara“, naveo je Gavrić.

Vrijedi spomenuti da su nabavljena dva LED ekrana koji će biti postavljeni u Sarajevu i Istočnom Sarajevu kako bi javnost odbrojavala dane do početka EYOF-a.

Evropski zimski olimpijski festival mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održaće se od 9. do 19. februara, a učesnici će se nadmetati u osam sportova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije