Jure Košir: Sarajevo opet može biti domaćin Zimskih olimpijskih igara

Faruk Zametica
Jure Košir: Sarajevo opet može biti domaćin Zimskih olimpijskih igara
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jure Košir
Na olimpijskoj planini Jahorini jučer je održana Utrka poznatih ljubitelja Jahorine, a stazu je osjetio i proslavljeni slovenski skijaš Jure Košir.

Slovenac je nakon utrke bio izuzetno raspoložen za razgovor s medijima, a rekao je kako je uvijek lijepo posjetiti Sarajevo i osjetiti olimpijski duh prijestolnice Bosne i Hercegovine.

"Mislim da su se dobro obnovila ta olimpijska borilišta. Bar tu na Jahorini, ne znam kakva je situacija na Bjelašnici, posljednji put sam Bjelašnicu posjetio 2008. godine. Tada se vidjelo da je dosta oštećeno, ali uvijek se u gradu Sarajevu osjeti taj olimpijski duh. U svijetu je Sarajevo zapisano kao olimpijski grad i to će uvijek svi da znaju. Mislim da je ovaj potez za EYOF sljedeće godine pravi potez. Mislim da je to super i na to takmičenje će doći sportaši koji će nakon nekoliko godina biti u svjetskom vrhu. Jahorina je odličan centar i zaista me iznenadila, žičare, entuzijazam, sve što je potrebno je tu", kaže Košir na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Košir kao i svi misli da je EYOF 2019. fantastična prilika za Bosnu i Hercegovinu da se ucrta na svjetsku mapu zimskih sportova, ali jako su važni potezi koji će povući nakon takmičenja.

Jure Košir - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"EYOF će se mnogo pratiti medijski, to je sigurno. To je po meni prilika da se Sarajevo izbori za još jednu Olimpijadu u budućnosti. To bi zaista bila sjajna priča i mislim da bi to stavilo neku tačku na Olimpijadu 1984. godine. Zašto ne? Sada su igre bile u Koreji koja ima puno manje dodira sa zimskim sportovima nego Bosna i Hercegovina. Mislim da bi trebalo iskoristiti to. Sarajevo se već jednom pokazalo kao sjajan domaćin i zašto to ne ponoviti", ističe Košir.

Kada je Sarajevo ugostilo Zimske olimpijske igre Košir je imao 12 godina i sjeća se takmičenja u prijestolnici Bosne i Hercegovine.

"Ja se sjećam kao jučer. Moji roditelji su otišli vozom navijati, ja sam bio u Ski klubu Kranjska Gora, trenirali smo i onda nas je trener pozvao sa snijega u hotel gdje smo gledali Jureta Franka koji je osvojio medalju. To je sjećanje koje se nikada neće izbrisati", kaže Košir.

Deset godina kasnije Košir je pod zastavom Slovenije nastupio na Zimskim olimpijskim igrama u Lillehameru.

"To je nešto najviše što sportista može postići. To je jedan zaista nevjerovatan osjećaj i nagrada za sve treninge i sva odricanja. Ja sam za Sloveniju tada bio zastavonošac. Mi smo tada bili mlada država isto i veliki je ponos bio za mene što sam kao kapiten ekipe otvorio igre i što sam osvojio medalju. Igre su tada bile nekako manje, sada su stvarno glomazne. Mislim da je tendencija da se ide na smanjivanje sportova i da se uključi neko pravi sniježno okruženje. Zbog toga mislim da se igre mogu organizovati i sa manjim proračunom i da bi grad Sarajevo mogao opet nekada biti domaćin", ističe Košir.

Jure Košir - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Zimskih olimpijskih igara u Lillehameru 1994. godine građani Bosne i Hercegovine sjećaju se po govoru koji je održao predsjednika MOK-a Juan Antonio Samaranch, a koji je posvetio opkoljenom Sarajevu.

"Sjećam se tog trenutka kada je Juan Antonio Samaranch govorio o Sarajevu u Lillehameru. Sjećam se i skijaša iz Bosne i Hercegovine. To su bili moji osobni prijatelji i sada su. Tada smo i Alberto i ja pomogli reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Lično ja sam tada donirao ček od utrke u Kranjskoj Gori 1995. godine za njihove treninge, a glavni sponzor utrke je duplirao ček. Ja sam dobio i priznanje državno od Bosne i Hercegovine i time se zaista ponosim. Ne zbog toga što sam dobio priznanje, nego zbog toga što sam pomogao prijateljima", kaže Košir.

Marcel Hirscher je već sedam godina najbolji na svijetu. To je zaista veliki podvig. Do kada će trajati njegova dominacija?

"Trajat će do onog trenutka do kada će on imati motiva. Postigao je nevjerovatne stvari u ovoj sezoni. Digao se na jedan fantastičan nivo, viši od svih. To su dominantni skijaši. I Alberto i Stenmark su bili takvi i to su stvari koje su za historiju. Kristofersen jeste prvi izazivač, ali on je frustriran, ne može ništa. Ne može mu blizu. Znam taj osjećaj, jer sam pratio Tombu, pet godina. Bio sam drugi ne znam koliko puta. Ne možeš pobijediti. Misliš da si imao perfektan rezultat i onda dođe on i pobijedi te za sekundu", ističe Košir.

Jure Košir - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Košir ističe da Bosna i Hercegovine ima sve potrebne uvjete da stvori vrhunske skijaše, ali da je potrebno puno više rada, odricanja i ulaganja.

"Skijanje je krasan sport, sport u kojem uživaš. Mislim da imate uvjete da bi se moglo profesionalno baviti skijanjem i treba da radite na tome, ali uvijek treba više. To je sada profesionalna stvar i morate sve uvjete zadovoljiti. Od kondicijskog treninga, organizacije, menadžmenta. Zašto ne. Siguran sam da imate tu talenata koji bi mogli napraviti dobre rezultate. To je projekt. Pogledajte šta su Kostelići napravili sa svojim ocem Antom, pa poslije i sa Sljemenom. To jednostavno mora tako da se radi", kaže Košir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije