BiH / Bjelašnica ovog vikenda domaćin takmičenju u alpskom skijanju

25. 01. 2019. u 12:13:00 Fena

Shares: 270

Takmičenje u alpskom skijanju "BH Telecom Ilidža Fis cup 2019" bit će održano ovog vikenda na Bjelašnici u organizaciji Skijaškog saveza BiH i tehničkoj organizaciji Ski kluba "Ilidža".

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, pored međunarodnog takmičenja na kojem će učestvovati skijaši iz deset zemalja, manifestacija će poslužiti i kao državno prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Ski kluba "Ilidža" Avdija Holjan naglašava da se prijavilo pedesetak takmičara iz deset zemalja, koji će sutra voziti veleslalom, a prekosutra slalom.

"Takmičenje se održava 18. put na Bjelašnici, nastupit će svi bh. takmičari koji su prijavljeni na Fis listama. Svake godine pokušavamo unaprijediti takmičenje, međutim vjerujemo da ćemo u narednim godinama morati pomjeriti ovu trku nekoliko dana ranije jer se preklapa s nekim takmičenjima u Sloveniji i Austriji, pa nam postaje teško dovesti takmičare",  kazao je Holjan.

Holjan vjeruje da Marko Šljivić, Emir Lokmić i Elvedina Muzaferija mogu parirati takmičarima zemalja učesnica, te imaju dobre šanse da ostvare dobar plasman, pa čak i da pobijede.

Dodaje da odavno vremenski uslovi nisu bili bolji jer se prvog dana na stazi očekuje temperatura od -10 stepeni Celzija, a drugog -4 stepena, što je izuzetno dobro za takmičenje.

Takmičenje će poslužiti kao test za organizatore pred zimski olimpijski omladinski festival EYOF, koji će u februaru biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Na EYOF-u će nastupiti jedna takmičarka Ski kluba "Ilidža" Ajlin Zuhrić, koju trenira Faris Zuhrić.

Faris Zuhrić ističe da se Ajlin naporno pripremala za EYOF u protekloj godini, te se nada da će na EYOF-u uspjeti ostvariti plasman među 20 najboljih takmičara, čime bi svi u klubu bili veoma zadovoljni.

NEMA KOMENTARA