Austrijski ambasador Martin Pammer pobjednik prve ski-trke ambasadora

Radiosarajevo.ba
Austrijski ambasador Martin Pammer pobjednik prve ski-trke ambasadora
Foto: Facebook / Privatni album Martina Pammera
Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer pobjednik je prve ski-trke ambasadora, koja je danas u organizaciji Olimpijskog centra "Jahorina" i Ambasade Velike Britanije u BiH održana na skijaškoj stazi Poljice.

Zamjenik šefa misije Vijeća Evrope u BiH Toni Pavlovski zauzeo je drugo mjesto, dok je treći bio ambasador Češke Republike Jakub Skalnik, prenosi Srna. 

Pammer je tokom ceremonije proglašenja pobjednika rekao da mu je uvijek zadovoljstvo da skija u BiH, te da u svojoj domovini na sličnim događajima nikada nije osvajao prvo mjesto.

Nakon prve ski-trke ambasadora održana je konferencija za novinare u hotelu "Termag", na kojoj je održana prezentacija prirodnih ljepota Olimpijskog centra "Jahorina", "Sunnylanda" i Ski-centra "Ravna planina", kao i programa "Ski-Sarajevo".

Britanski ambasador Edward Ferguson izjavio je da je na početku službe u BiH ponovo počeo da skija, te da je sa zadovoljstvom prihvatio da bude suorganizator prve trke ambasadora.

On je naglasio da BiH ima ogromni potencijal kada je riječ o ski-turizmu, te izrazio nadu da bi ski-trka ambasadora mogla postati redovan događaj.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić izrazio je zahvalnost britanskom ambasadoru jer je pomogao da se održi ovaj važan događaj čiji je cilj ostvarenje veće saradnje svih relevantnih faktora koji promocijom sarajevskih planina na domaćem i međunarodnom tržištu mogu zajedno prosperirati.

Tokom prezentacije, Ljevnaić je rekao da je Olimpijski centar "Jahorina" ove sezone prvi put poslije osam godina izašao iz minusa, odnosno, godinu završava sa 500.000 KM dobiti.

Ljevnaić je rekao da Olimpijski centra "Jahorina" prati trendove 2.130 ski-centara u Evropi, naglašavajući da menadžment ove kompanije svaki problem turiste na ovoj olimpijskoj planini rješava kao svoj.

On je ukazao i na činjenicu da je prvi put ove godine uveden red u rad ski-škola, kao i da su ozbiljno pomjereni parametri kada je riječ o broju skijaša.

Privatni album Martina Pammera - undefined

Ljevanić je naglasio da je tokom ove sezone registrovano 1.350.000 vožnji na vertikalnom transportu, napominjući da nikada prije ovaj broj nije prelazio 1.000.000 po sezoni.

"Kao menadžment razmišljamo, s jedne strane, o infrastrukturnim radovima, stazama, sistemu za osnježavanje, parkinzima, prodajnim mjestima, ski-pasovima, dok je drugi segment našeg posla organizovanje događaja poput koncerata dolaskom poznatih ličnosti, humanitarnih ski-trka i slično", rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, poošle godine je krajem marta na Jahorini bilo oko 100 gostiju, a ove godine ima ih 20.000, što je, također, pokazatelj na koji način radi menadžment Olimpijskog centra.

"Danas nije fokus Jahorina nego Sarajevo i da gost bira gdje želi da skija, a da mi na međunarodnom tržištu nastupamo kao jedna destinacija", dodao je Ljevnaić.

Direktor "Sunnylanda" Irhad Kovačević najavio je da će uskoro biti proširena saradnja sa Olimpijskim centrom "Jahorina", što će korisnicima ski-pasa na ovoj olimpijskoj planini omogućiti da koriste i alpine coster "Sunnyland".

Predstavnica Ski-centra "Ravna planina" Boba Purković predstavila je ovo
skijalište koje se nalazi nedaleko od Pala, a otvoreno je od 2014. godine.

Ona je istakla da će gondole Ski-centra "Ravne planine" u ljetnjem periodu biti otvorene za panoramsko razgledanje, te da se ovaj ski-centar u ovoj sezoni može pohvaliti sa 100 dana dnevnog i 90 dana noćnog skijanja.

"Ove sezone smo organizovali i dvije FIS trke, a u našem ski-centru pripremu su obavljali članovi paraolimpijskog tima BiH", dodala je ona.

Graeme Higgs, direktor britansko-bosanskohercegovačke kompanije "Ski-Sarajevo", rekao je da Sarajevo predstavlja ogroman potencijal s obzirom na blizinu Jahorine i Bjelašnice, te aerodroma.

Prema njegovim riječima, u narednoj skijaškoj sezoni "Ski-Sarajevo" će predstavljati svoju ponudu pod motom "Povratak u budućnost", prezentujući kartu Sarajeva iz vremena Olimpijskih igara 1984. godine, na kojoj su ucrtana sva olimpijska borilišta.

On je napomenuo da će i Ilidža, odnosno "Banja Terme" biti uključena u ponude ove kompanije, zbog čega će ponuditi takozvani "Tri centra paket".

"Ski-Sarajevo" je dio grupacije "Go Adventures" koja organizuje ture u Tursku, Hrvatsku, a sada i u Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije