Zvanično: Novak Đoković saznao da li će biti suspendovan zbog odbijanja doping testa

0
Radiosarajevo.ba
Zvanično: Novak Đoković saznao da li će biti suspendovan zbog odbijanja doping testa
Foto: EPA / Novak Đoković

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) stala je u odbranu Novaka Đokovića nakon što je izvješteno da se 36-godišnjak odbio podvrgnuti antidoping testu prije svog meča u Davis Cupu protiv Italije.

Nekoliko medijskih izvora izvijestilo je da Đoković nije poštovao pravila. Međutim, ITIA je potvrdila u saopćenju objavljenom u francuskom glasilu L'Equipe da su igrači na prošlogodišnjem Davis Cupu imali mogućnost izbora kada će dostaviti uzorak krvi - ili prije ili poslije meča.

"Prva stvar koju treba reći je da Đoković nije odbio test. Pravila kažu da kada igrač bude obaviješten, mora pružiti uzorak što prije može", potvrdila je ITIA.

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

"U timskim takmičenjima poput Davis Cupa, igračima se može obavijestiti prije meča, dok se u drugim takmičenjima testiranje obično odvija nakon meča. Postupak nije promijenjen ni za ovo takmičenjima ni za igrača."

Regulirajuće tijelo dalje je potvrdilo da je izbor igrača hoće li to učiniti prije ili poslije meča.

"U Davis Cupu se ekipama obavještava prije početka meča. To omogućava igračima da izaberu žele li to učiniti prije njihova meča, inače će biti nakon, rekao nam je član organizacije. Imaju izbor. Neki igrači radije to učine prije, oslobodi ih nakon sastanka, što također nije loše, izbjegavaju ostajanje na mjestu predugo nakon završetka sastanka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije