Cameron Norrie trijumfovao u epskom finalu punom preokreta. Može li do titule i ove sedmice?

0
M. P.
Cameron Norrie trijumfovao u epskom finalu punom preokreta. Može li do titule i ove sedmice?
Foto: Twitter / Cameron Norrie i Carlos Alcaraz

U nedjelju navečer odigrano je finale turnira ATP Rio de Janeiro, a Cameron Norrie je iz potpunog sunovrata i zaostatka od 5:7; 0:3, 0-30; uspio doći do pobjede.

Borili su se svim sredstvima, Norrie je u jednom momentu bio na zemlji, a Alcaraz se u u drugom momentu meča čak poslužio i donjim servisom.

U prvom setu Norrie je poklanjao Alcarazu break šanse, ali su ga spašavale izvanredne forehand dijagonale. Španac je također griješio, ali je dominirao na mreži i plasirao drop shotove koje Norrie nije mogao stići. U najgorem momentu, pri rezultatu od 5:6 40-40, Norrie šalje loptu u mrežu, a Alcaraz u sljedećem poenu koristi drugu set loptu.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Norrie ne koristi dvije vezane brejk lopte na samom početku drugog seta, a onda Alcaraz preuzima kontrolu meča.

Kod 0:3 0-30 u drugom setu činilo se da će finale dobiti sunovratno brzu završnicu, ali se Norrie vratio uz podršku publike.

Znakovi umora bili su prisutni kod obojice, poklanjali su jedan drugom brejkove, a Norrie se bolje snašao i potpunim preokretom u drugom setu dosao do izjednačenja.

U drugom gemu trećeg seta Alcaraz sjajno returnira, precizan je sa drop shotovima, i tjera Norrieja na gresku za prednost od 2:0.

U nastavku seta Norrie pokušava razvući Norrieja kako bi iskoristio otežano kretanje Španca i dolazi do 2:2.

Norrie se u ovoj fazi meča ipak činio svježijim, te je došao do brejka prednosti, ali Alcaraz uzvraća re-breakom, a onda odličnim prvim servisima skraćuje poene i dolazi do 4:3.

U sljedeća tri gema obojica su svim sredstvima čuvali svoj servis, a Alcaraz se čak u jednom momentu poslužio i donjim servisom, za što ga je Norrie kaznio, ali se Španac ipak nekako izvukao u tom gemu.

Kod 5:5 Alcaraz tri puta neiznuđeno griješi i dopušta Norrieju 0-40, ali igrom u svom stilu fenomenalno spašava sve tri brejk lopte težine meč lopte. Izvlačio se iza linije i onda jakom forehand paralelom gađao neodbranjivo, a zatim je treću spasio nevjerovatnim pogotkom na liniju iz trka.

Medjutim, već u sljedeća tri poena Alcaraz tri puta šalje loptu u aut i daje Norrieju šansu da servira za meč, koju je ovaj ugrabio i u svom trećem ATP finalu ove godine osvaja prvu ovogodišnju titulu, ukupno petu u karijeri.

Norrie će priliku za sljedeću titulu imati već ove sedmice na turniru iz ATP 500 serije u Acapulcu, gdje će biti peti nosilac. Alcaraz je najavljen kao prvi nosilac u Acapulcu ali uz evidentan umor i probleme s nogom ostaje da se vidi hoće li zaigrati i za kakav plasman će imati snage. Osim njih dvojice, favoriti za osvajanje ovog turnira su Ruud, Fritz, Rune, Tiafoe, Paul i de Minaur.

Pogledajte kako će izgledati teniski centar u BiH koji će ugostiti Novaka Đokovića

Pogledajte kako će izgledati teniski centar u BiH koji će ugostiti Novaka Đokovića

Mečevi u Acapulcu počinju iza ponoći po našem vremenu, a prenosit će ih Sport Klub BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije