U reprizi prošlosedmičnog finala, Alcaraz ima priliku da ostvari neviđeno

0
M. P.
U reprizi prošlosedmičnog finala, Alcaraz ima priliku da ostvari neviđeno
Foto: Kolaž/Twitter / Carlos Alcaraz, Cameron Norrie

Finale turnira u Rio de Janeiru iz ATP 500 serije, igrat će Carlos Alcaraz i Cameron Norrie.

Bit će ovo repriza prošlosedmičnog finala iz Buenos Airesa koje je otišlo u korist Alcaraza, a mladi Španac bi pobjedom u nedjeljnom meču ostvario nešto što nije pošlo za rukom ni Rafaelu Nadalu.

Turnir u Rio de Janeiru je najvrijedniji teniski turnir ove sedmice i već godinama nezaobilazni dio ATP kalendara među turnirima u Južnoj Americi koji se igraju na zemljanoj podlozi.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Ove sezone tenis u Riu gledamo sedmicu nakon ATP Buenos Airesa, a od 2014. godine, kada se održao prvi ATP Rio de Janeiro, titule šampiona sa oba ova turnira ponijeli su Rafael Nadal, David Ferrer, Diego Schwartzman, Dominic Thiem i Carlos Alcaraz.

Iako su čak petorica igrača osvajala oba turnira, nikada se nije desilo da jedan igrač u istoj sezoni osvoji i Rio de Janeiro i Buenos Aires.

Upravo će to večeras (21.30 sati, direktan TV prijenos na Sport klubu) pokušati 19-godišnji Carlos Alcaraz protiv Britanca Camerona Norrieja.

Bit će to njihov šesti duel u posljednjih 18 mjeseci i ujedno repriza ovogodišnjeg finala Buenos Airesa, u kojem je Carlos Alcaraz slavio rezultatom 6-3 7-5 u meču koji je trajao nešto malo više od jednog i po sata. U pet dosadašnjih duela, Norrie je uspio ostvariti jednu pobjedu, ali na tvrdoj podlozi.

Alcaraz u Riju brani titulu iz prošle godine, a do finala je došao pobjedama nad Mateuzom Alvesom, Fabiom Fogninijem, Dušanom Lajovićem, te Nicolasom Jarryjem. Čileanac Jarry je pozitivno iznenadio u Riju, s obzirom na to da je u prvom kolu savladao trećeg nosioca Lorenza Musettija, a zatim Sebastiana Baeza i Pedra Martineza. Dobru igru pokazao je i u polufinalu i poprilično namučio Alcaraza.

Prvi set je otišao u tie break koji je Jarry uvjerljivo dobio (7-2). Jarry je dobro otvorio i drugi set pa se Alcaraz u prvom gemu drugog seta mučio da zadrži svoj servis, a onda se igra stabilizirala gem za gem bez brejka. Iako je tokom cijelog drugog seta stabilno držao svoj servis, pri rezultatu 5-6 u gemovima Čileanac je katastrofalno odservirao ne osvojivši nijedan poen.

Ovaj gem nije presudio samo drugi set, nego i cijeli meč, s obzirom da Jarry više nije osvojio nijedan gem do kraja meča koji je trajao 2 sata i 43 minute. Finalni rezultat bio je 6(2)-7, 7-5, 6-0 za Alcaraza.

Nešto ranije u subotu navečer, u drugom polufinalu 27-godišnji Cameron Norrie je savladao Španca Bernabea Zapatu Mirallesa. I taj meč trajao je preko dva i po sata i vrlo je lako mogao otići u drugom smjeru. Dupla servis greška u tie breaku trećeg seta Zapatu Mirallesa koštala prolaska u finale.

Konačan rezultat bio je 6-2 3-6 7-6(3) za Norrieja. Prethodno su bezuspješni protiv Norrijea u Riju ove godine bili Juan Manuel Cerundolo, Thiago Monteiro i Hugo Dellien.

Finale turnira ATP Doha: Daniil Medvedev prejak za Andya Murraya

Finale turnira ATP Doha: Daniil Medvedev prejak za Andya Murraya

Susret Alcaraza, koji je trenutno drugi na ATP listi, i Norrieja koji je trinaesti, bit će sudar prvog i drugog nosioca turnira u Rio de Janeiru. Uz 500 bodova na ATP listi, pobjednik će sa sobom ponijeti i novčanu nagradu od 376.620 dolara (nešto manje od 700.000 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije