Live tekstualni prijenos iz Melbournea: Novak Đoković nije uhapšen

4
Radiosarajevo.ba
Live tekstualni prijenos iz Melbournea: Novak Đoković nije uhapšen
Foto: EPA-EFE / Novak Đoković

Srbijanski teniser Novak Đoković uskoro će saznati da li će moći nastupiti na ovogodišnjem Australian Openu.

Ročište pred Sudom u Melbourneu počinje u ponoć sa 9. na 10. januar, a direktan prijenos iz sudnice pratite na OVOM linku.

Prvo će se sudskom vijeću obratiti advokati odbrane koji su, nakon što Novaku nije izdata viza, napisali žalbu na 35 stranica.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Oni će imati pravo da dva sata govore u korist svog klijenta. Nakon toga će se napraviti trosatna pauza, pa će se sucu obratiti predstavnici australskih vlasti.

11:00

Novak Đoković uopšte nije iznova uhapšen. To tvrdi australijski portala "The Age".

"Novak Đoković nije uhapšen. Izvještaji o tome su netačni, prema našim izvorima u Vladi Australije i tenisu. Ministar imigracija još odlučuje da li da Novaku oduzme vizu (na šta ima diskreciono pravo i pored odluke suda, op. a.), istakao je ovaj medij.

Srđan Đoković je tako proširio lažnu vijest na društvenim mrežama da mu "sina opet hapse".

09:41

Đorđe Đoković je opisao kako su izgledali trenuci i komunikacija sa Novakom po donošenju odluke suda.

"Nakon sudske odluke, svi smo bili jako sretni, počeli smo da slavimo preko poruku. Onda nam je rečeno da se strpimo i još nije gotovo. Dobili smo informaciju da je donesena odluka da se Novaka deportuju i zabrane mu ulazak u zemlju na tri godine", objasnio je brat.

On je objasnio da je Novak Đoković bio smješten u jako maloj sobi i naveo da su tražili da bude premješten u sobu sa pogledom na ulicu. Naveo je da mu je oduzet novčanik i da "nema svoje stvari".

"Šta će biti, ne znam. Vidjet ćemo da li će se nešto desiti... Ogromna je nepravda načinjena ne samo prema Novaku, već prema mnogim ljudima...", kazao je Đorđe.

9:30

Brat Novaka Đokovića, Đorđe, oglasio se o cijeloj tematici za TV Prva.

"Besane noći za cijelu porodicu. Novak je pokazao koliko je ustrajan i koliko vjeruje u svoje ideale. S druge strane u Australiji imamo sistem koji je donio odluku u korist sa svim činjenicama, a sada dobivamo informacije da je Ministar unutrašnjih poslova iznad suda. Definitivno je sve ovo politika, a posljednja je informacija da ga hoće zatvoriti. Novak je trenutno sa advokatima u prostorijama gdje je bilo suđenje i razmišlja o opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australske vlasti koje sve ovo teško podnose", rekao je Đorđe Đoković.

09:00

Prema napisima srbijanskih medija, Novak Đoković je uhapšen, iako je sud odlučio u njegovu korist.

Tačno pojašnjenje za sada nije poznato, ali čini se kako je najbolji teniser svijeta zadržan dok se ne oglasi Ministarstvo za imigraciju koje može poništiti oslobađajuću presudu srbijanskom teniseru.

07:49

Drama bi, međutim, mogla imati još nastavaka jer je advokat Christopher Tran, koji je u ovom slučaju zastupao državu, najavio da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom.

Podsjetimo, Novak Đoković je jedan od rijetkih sportista koji se nije vakcinisao protiv COVID-19 i tako nije stekao uvjet za ulazak u Australiju gdje ovog mjeseca održava prvi Grand Slam sezone.

07:30

Sudac je odlučio da Đoković ima pravo na vizu i da u sljedećih 30 minuta mora biti pušten iz imigracijskog hotela.

No, bez obzira na to - nije gotovo. Ministrica unutarnjih poslova Australije Karen Andrews spremna je svojom odlukom ponovno ukinuti Đokovićevu vizu.

07:18

Sudac Kelly presudio je u korist Novaka Đokovića koji smjesta mora biti pušten.

Međutim, saga nije gotova i Ministarstvo i dalje može poništiti ovakvu odluku suda o vizi najboljeg tenisera svijeta.

Dakle, saga će imati novo poglavlje.

07:07

Novak Đoković došao je u sud, dao izjavu sudiji i vratio se u hotel iz kojeg nije mogao pratiti suđenje jer nije radio stream, prenosi Saša Janković, dopisnik RTS-a iz Melbournea.

Prema izjavama australskih novinara na Twitteru, u zgradu suda mogu ući samo oni koji su potpuno vakcinisani, a Đoković taj uvjet ne zadovoljava.

Službene potvrde i dalje nema.

06:50

Kao što smo već javili, rok za zabranu deportacije Novaka Đokovića pomjeren je sa 6 na 10 sati.

To automatski znači da se tog vremena mora donijeti konačna presuda ili da se naknadno pomjeri taj rok.

06:34

Još smo bez nastavka - prošlo je više od 30 minuta otkako je sudac dozvolio novu pauzu.

Nema povratka sudija i advokata.

Najnovije informacije govore da je Novaku Đokoviću produžen boravak.

Sudija Kelly mu je produžio boravak do 10 sati.

06:02

Advokat Tran je tražio novu odgodu od sudije Kellyja od 30 minuta i dobio je.

Nije poznato kad će se sudac i advokati vratiti, ali sada je jasno da konačna odluka neće biti donesena prije 10 sati po našem vremenu.

Postoje čak i šanse da se odluka prolongira za sutra.

05:57

Saslušanje još nije nastavljeno, a posljednje informacije govore da je Đoković napustio svoj pritvorski hotel u Melbourneu.

Prema izjavama australskih novinara na Twitteru, u zgradu suda mogu ući samo oni koji su potpuno vakcinisani, a Đoković taj uvjet ne zadovoljava.

5:37

Advokat Christopher Tran već je iznio dio svog izlaganja u kojem tvrdi da Novak Đoković ne ispunjava uvjete za vizu te da nije bilo kršenja procedure prilikom suspendiranja njegove vize.

Australska novinarka Karen Sweeney objavila je da će se proces nastaviti od 5:45 jer je Tran prihvatio dodatnih 30 minuta koje mu je sudac ponudio kao dodatak na pauzu za ručak kako bi se pripremio za svoje izlaganje.

U nastavku svog izlaganja će preći na raspravu o nerazumnosti. On kaže da će se veći dio usmenog podneska odnositi na proces koji je delegat slijedio pri donošenju odluke o ukidanju Đokovićeve vize.

5:30

Tužilac je najavio da će odmah u nastavku odgovoriti na argumente Đokovićevog tima.

05:16

Za nekoliko trenutaka suđenje Novaku Đokoviću treba biti nastavljeno.

Nastavak ročišta koje je počelo malo iza ponoći po našem vremenu (10 sati po australskom) možete pratiti na linku OVDJE.

04:51

Prema posljednjim informacijama nastavak ročišta se očekuje u 05:15 sati.

Tu vijest je objavio na svom Twitter nalogu novinar Ben Rothenberg, "dežurni mrzitelj" Novaka Đokovića.

04:09

Kako javlja Herald Sun, ročište je pauzirano

Sa satom zakašnjenja, kako je istaknuto, sudac odlazi na pauzu za ručak koja će, kako se očekuje trajati sat vremena.

03:43
03:36

Uskoro će se sudu obratiti odvjetnik koji zastupa državu, a onda će uslijediti pauza za ručak.

03:18

Novi problemi s live streamom. 

03:16

Njihova glavna tvrdnja je da zvaničnik nije bio svjestan nacionalnih smjernica koje navode da je infekcija COVID-om medicinsko izuzeće.

Te smjernice potiču od Australijske tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI) i na koje se federalna vlada poziva za definicije o tome šta se smatra medicinskim izuzećem.

Advokati ističu kako, kada posjetitelj ulazi u Australiju i sastavlja obrazac putne deklaracije, taj online obrazac ukazuje na ATAGI kao izvor definicije za medicinsko izuzeće od COVID-a.

Kažu - zašto granični službenici nisu znali ovo pravilo? I nema dokaza da je granični službenik pokušao provjeriti smjernice ATAGI.

03:14

Đokovićevi branioci prešli su na drugi dio izlaganja, onaj u kojem će preći na argumente zašto je granični zvaničnik donio pogrešnu odluku.

03:10

Sudija je naredio službeniku iz Suda da Đokovića premjesti iz hotela 'Park' na lokaciju s koje može da prati suđenje. 

02:55

Očekujemo da se ročište nastavi. 

02:50

Dok suđenje traje, ispred Suda je prava fešta onih koji podržavaju Đokovića. 

02:31

Ni jedan link za praćenje videolinka trenutno ne radi, a neki mediji izvještavaju da su Novakovi advokati završili sa iznođenjem argumenata i da sada slijedi pauza. 

02:27

"Smijernice Australijske tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI) nisu jasne i to je razlog zašto je ova stvar pred sudom. Pravila mogu da budu pravila, ali nisu kristalno jasna," primećuju pojedini tamošnji novinari.

02:20

Đorđe Đoković, brat Novaka Đokovića, zadovoljan je prvim dijelom saslušanja:

"Ovo izgleda dobro, raduju me izjave suca i njegova pitanja. Imam informacije i da bi mogao produžiti vrijeme Novakovim advokatima na više od dva sata. To dovoljno govori koliko želi čuti ono što oni imaju reći", napisao je on. 

1:58

Video iz sudnice je, nažalost, ponovo prestao raditi. 

1:55

Sudac: "Iz ovog što ste rekli čini se da je osoba napravila sve što je trebala, predala sve dokaze koji su mu traženi. Viza mu je poništena iako su profesor i vrhunski doktor rekli da treba dobiti medicinsko izuzeće. Što je gospodin Đoković još mogao napraviti?!"

Đokovićev advokat: "Iz svega ovoga je Novaku bilo jasno da može ući bez problema u Australiju."

1:53

"Svaka razumna osoba bi shvatila da ima pravo ući u Australiju, sa svim onim dokumentima koje je dobio Novak Đoković. Svaki zaključak da je Đoković prekršio pravila je očito pogrešan", kazao je advokat Novaka Đokovića. 

01:52

Za sve vas koji eventualno još uvijek imate problema sa ulaskom na live prijenos, ponudit ćemo i opciju preko Youtubea.

01:27

Advokat Woodd je rekao da je u aplikaciji za vizu Đoković iznio zahtjev za medicinskim izuzećem od vakcine, u kojem nije stajalo da je neophodan dokaz za izuzeće.

Ali da je Novak svakako dostavio i taj dokaz. U pitanju je mogućnost kontraindikacija na vakcinu.

01:22

"Gospodin Đoković je dao izjavu da ima medicinske kontraindikacije. Od njega se u okviru te izjave nije tražilo da pruži dokaze, iako jeste", kaže njegov advokat.

01:08

Đokovićevi branioci detaljno opisiju sudiji sve šta se dešavalo od momenta slijetanja srbijanskog tenisera u Australiju.

Đoković na aerodromu - undefined

Foto: Twitter: Đoković na aerodromu

01:06

Wood kaže da Zakon o biološkoj sigurnosti zahtijeva od putnika da se izjasne da li su cijepljeni, nevakcinisani ili medicinski kontraindicirani. "To jednostavno zahtijeva izjašnjenje u kojoj se od tri kategorije nalazi putnik. Ne zahtijeva od putnika da pruži dokaz.

01:09

Saslušanje je počelo šalom suca gdje je advokate Nicka Wooda i Paula Holdensona predstavio kao igrače za tim Novaka Đokovića.

Wood u uvodnoj riječi kaže da su razlozi odbijanja vize zbunjujući.

01:03

Sucu se trenutno obraćaju advokati odbrane Novaka Đokovića.

00:49

A, ovo su argumenti australijske vlade:

- Đoković je imao valjanu vizu, ali ulazak u Australiju bez karantina zahtijevao je da bude potpuno vakcinisan ili da ima liječničku potvrdu dokazuje kako ima medicinsko izuzeće za vakcinaciju.

- Nije pružio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uslove za ulazak u Australiju.

- Njegovo izuzeće koje je izdala Tennis Australia/Victorian organizacije je samo da može igrati na AO.

- Putna deklaracija se automatski generira računalom i samo naznačuje da on može putovati bez karantina.

- Još jedan igrač te dužnosnik koji su također koristili Tennis Australia/Victorian izuzeće za ulazak u zemlju su deportirani.

- Savjeti ATAGI o privremenim medicinskim izuzećima u vezi s vakcinacijom namijenjeni su Australcima, a ne stranim državljanima.

00:47

Ovo su neki od argumenata koje bi trebali iznijeti advokati Novaka Đokovića:

- Obavijest upućena Đokoviću da mu australski ministar (putem Granične snage) namjerava ukinuti vizu nije sadržavala valjane razloge. To znači da bi odluka trebala biti nevažeća.

- Uskraćena mu je proceduralna pravičnost jer mu nije omogućeno dovoljno odmora, vremena i pristupa advokatu prije donošenja odluke Granične službe.

- Granične snage nisu pravilno primijenile savjet ATAGI - nedavna infekcija je razlog da se ne cijepite.

- Ispravno je dao putnu deklaraciju i na drugi način zadovoljio sve potrebne uslove kako bi zakonito ušao u Australiju sa svojom vizom.

00:45
Pao server u sudnici.
 
Prema informacijama iz Australije, suđenje Đokoviću je počelo. No, zbog pada servera, prijenosa uživo još nema.
 
00:35

Suđenje kasni zbog tehničkih problema, a portal Radiosarajevo.ba saznaje da će samo suđenje trajati kraće, maksimalno četiri sata.

To znači da će odluka biti donesena oko šest sati ujutro po našem vremenu.

00:28

Još uvijek čekamo početak suđenja. 

00:18

Zbog koronavirusa u sudnici će se pojaviti samo sudac, dok će se advokati obraćati iz druge prostorije, putem video linka. Đoković se ne očekuje na samom suđenju. 

00:15

Početak suđenja kasni zbog tehničkih problema. Ročište je trebalo početi u ponoć. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije