Lever: Đoković najbolji u historiji? Pa, on nije najbolji ni u ovoj eri

Radiosarajevo.ba
Lever: Đoković najbolji u historiji? Pa, on nije najbolji ni u ovoj eri
Foto: EPA-EFE / Novak Đoković

Novak Đoković je poslije osvajanja rekordne titule na Australijan openu dobio udarac kome se malo nadao. I to, ni manje, ni više, od Roda Lavera, legende „bijelog sporta“ po kome ime nosi arena na kojoj je Nole osam puta osvajao grend slem u Melburnu.

Nakon što je Dominica Thiema savladao poslije tačno četiri sata velike borbe, a pet odigranih setova, i to uz preokret, Novak Đoković je osmi pehar Australijan opena mogao isprva da u miru proslavi. Ali, taj mir nije baš dugo potrajao.

Najprije je poznati američki novinar počeo da tvrdi da „Đoković rekorde nabija pobjeđujući starce - Nadala i Federera“, a sada je udar došao sa malo očekivane strane.

Govoreći o tome ko je najbolji igrač današnjice, 81-godišnji Lever je istakao da je to, bez ikakve sumnje, Federer i to „šta god da Rafael Nadal ili Novak Đoković možda ostvare u nastavku svojih karijera“.

Podsjetimo, velika trojka „bijelog sporta“ se bori za što više grend slem trofeja, Švicarac tu sad vodi sa 20 najvažnijih pehara, Španac ga prati sa 19, Nole je na 17, a pritom su i Nadal i Đoković mlađi od Federera.

Ipak, legendarni australijski as, koji je u Melburnu grend slem šampion bio 1960, 1962. i 1969, a pritom je osvajao i Roland Garros (196. i 1969.) i Wimbledon (1961, 1962, 1968. i 1969), kao i US Open (1962. i 1969) smatra da je Federer bez premca.

Najprije je, međutim, govorio da je nemoguće „tek tako“ govoriti ko je najbolji svih vremena:

„Moderna tehnologija kojom se sada izrađuju reketi čini ovaj sport lakšim. Da su Federer, Nadal ili Đoković igrali sa drvenim reketima, ne bi mogli da izvedu neke od udaraca koje sada izvode“, rekao je Lever.

Zatim se osvrnuo na izbor za najboljeg igrača sadašnjice:

„Sve što možete da kažete za nekoga je da je najbolji u eri u kojoj igra. A ja bih tu stavio Federera“, rekao je Lever.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije