Koji su argumenti Đokovića, a koji Australije

0
Radiosarajevo.ba
Koji su argumenti Đokovića, a koji Australije
Foto: Kolaž / Hoće li Đoković zaigrati na Australian Openu

U ovim trenucima u Melbourneu treba početi ročište nakon kojeg će biti poznato može li Novak Đoković dobiti vizu za ulazak u Australiju ili ne.

Đoković je prije nekoliko dana doputovao na najmanji kontinent s namjerom da igra na prvom Grand Slam turniru sezone, ali njegova viza je odbijena i poslan je u imigracioni smještaj.

Iako se to očekivalo, Đoković nije napustio zemlju, jer je njegov advokatski tim napisao žalbu na 35 stranica kroz koje pokušava dokazati da je u ovom slučaju došlo do brojnih propusta.

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Argumenti australijske vlade

Obje strane imaju svoje argumente, a ovo su argumenti iza kojih stoji australijska vlada

- Đoković je imao valjanu vizu, ali ulazak u Australiju bez karantina zahtijevao je da bude potpuno vakcinisan ili da ima liječničku potvrdu dokazuje kako ima medicinsko izuzeće za vakcinaciju.

- Nije pružio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uslove za ulazak u Australiju.

- Njegovo izuzeće koje je izdala Tennis Australia/Victorian organizacije je samo da može igrati na AO.

- Putna deklaracija se automatski generira računalom i samo naznačuje da on može putovati bez karantina.

- Još jedan igrač te dužnosnik koji su također koristili Tennis Australia/Victorian izuzeće za ulazak u zemlju su deportirani.

- Savjeti ATAGI o privremenim medicinskim izuzećima u vezi s vakcinacijom namijenjeni su Australcima, a ne stranim državljanima.

Argumenti Novaka Đokovića

S druge strane, ovo su argumenti iza kojih stoje advokati Novaka Đokovića

- Obavijest upućena Đokoviću da mu australski ministar (putem Granične snage) namjerava ukinuti vizu nije sadržavala valjane razloge. To znači da bi odluka trebala biti nevažeća.

- Uskraćena mu je proceduralna pravičnost jer mu nije omogućeno dovoljno odmora, vremena i pristupa advokatu prije donošenja odluke Granične službe.

- Granične snage nisu pravilno primijenile savjet ATAGI - nedavna infekcija je razlog da se ne cijepite.

- Ispravno je dao putnu deklaraciju i na drugi način zadovoljio sve potrebne uslove kako bi zakonito ušao u Australiju sa svojom vizom.

Konačna odluka oko toga da li Đoković može ući u zemlju ili ne očekuje se oko 6 sati ujutru, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije