Goranu Ivaniševiću uručena ITF-ova "Nagrada za posvećenost"

Fena
Goranu Ivaniševiću uručena ITF-ova "Nagrada za posvećenost"
Goran Ivanišević je u nedjelju postao četvrti hrvatski tenisač kojemu je uručena Nagrada za posvećenost Davis Cupu, koja je ustanovljena 2012. godine prilikom odigravanja stotog finala ovog najmasovnijeg i najstarijeg teniskog momčadskog natjecanja.

Kako prenosi Hina, u dvorani Krešimira Ćosića, pred početak posljednjeg dana polufinalnog Davis Cup dvoboja Hrvatske i Francuske, Goranu Ivaniševiću nagradu su uručili član Glavnog odbora Međunarodne teniske federacije Thomas Koenigsfeldt i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Franjo Luković. Dobitnici ove nagrade moraju zadovoljiti kriterij da su u Davis Cupu sudjelovali u najmanje 20 mečeva na razini Svjetske skupine ili Prve i i Druge skupine zonskih natjecanja, odnosno minimalno 50 mečeva u Trećoj skupini zonskih natjecanja koja se održavaju po turnirskom sustavu.

Kroz 116-godišnju povijest Davis Cupa zasada je više od 330 tenisača zadovoljilo postavljene kriterije za osvajanje ove nagrade. 

Goran Ivanišević je za hrvatsku reprezentaciju nastupao u 18 mečeva te ostvario ukupno 33 pobjede uz 11 poraza (20-6 u pojedinačnim mečevima, 13-5 u parovima), a bio je u sastavu momčadi koja je 2005. u Bratislavi podigla veliki srebrni pehar. No, Goran je u Davis Cupu debitirao još 1988. godine kao 17-godišnjak igrajući za reprezentaciju Jugoslavije u polufinalu Davis Cupa protiv Njemačke. Ukupno je u Davis Cupu odigrao 26 mečeva s 48 pobjeda i 15 poraza (28-9 u singlu, 20-6 u paru).

Goranu je ovo već druga nagrada Međunarodne teniske federacije. Naime, 2005. godine je tijekom finala u Bratislavi, zajedno sa slovačkim izbornikom Miloslavom Mečirom primio Nagradu za izvrsnost (Award Of Excellence), ustanovljenu 2001. godine, a namijenjenu bivšim i sadašnjim igračima koji su na najbolji način predstavljali duh i ideale Davis Cup natjecanja.

Goran je zasada jedini hrvatski tenisač koji je primio tu nagradu, dok su prije njega  Nagradu za posvećenost (Commitment Award) već primili Nikola Pilić, Željko Franulović i Boro Jovanović. Igrajući za reprezentaciju Jugoslavije kriterij za dobivanje ove nagrade su od hrvatskih tenisača zadovoljili Franjo Punčec, Josip Palada i Dragutin Mitić. Nagrada za posvećenost čeka i Ivana Ljubičića, hrvatskog rekordera po broju nastupa i pobjeda. Ljubičić je igrao u 22 meča te ostvario 36 pobjeda uz 19 poraza (23-13 pojedinačno, 13-6 u paru).

Prvi iz sadašnje generacije hrvatskih reprezentativaca koji će se pridružiti ovom odabranom društvu bit će Marin Čilić koji protiv Francuske igra svoj 19 Davis Cup meč. Marin se trijumfom u petak nad Lucasom Pouilleom izjednačio po broju pojedinačnih pobjeda s Ivaniševićem (20-9). Čilićev ukupni rezultat u Davic Cupu uoči dvoboja s Gasquetom, a nakon subotnjeg trijumfa u parovima bio je 27-15.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije