Goran Ivanišević: "Sigurno ću ponovo doći u Sarajevo'

2
Almir Sokolović
Goran Ivanišević: "Sigurno ću ponovo doći u Sarajevo'
Foto: Privatni album / Goran Ivanišević

Goran Ivanišević. Za sportski svijet, Ivaniševićeva priča jedna je od najvećih bajki ikada ispisanih u tenisu.

No za ljude u Hrvatskoj, pa i Bosni i Hercegovini, gdje je veoma omiljen, njegova priča je puno više.

Mnogima od nas obilježio je dio djetinjstva. Wimbledon 16. gem petog seta finala iz 2001. godine i autora ovog teksta su ostavili bez daha.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Kada suze same krenu...

Neki će kazati suze same išle, Goran je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da i njemu suza krene i budi sjećanja, ona najljepša koja mogu imati sportisti. A Goran je zaista veliki. Sportista koji je ušao u Kuću slavnih.

Susret sa Goranom Ivaniševićem imali smo u Umagu. Hotel Kempinski - ljepše mjesto za razgovor nakon sjajnog nedavnog uspjeha u Parizu na Roland Garrosu Novaka Đokovića, nismo mogli izabrati.

Sa hrvatskim teniserom smo razgovarali na konferenciji za novinare povodom poziva UNIQA osiguranja da upravo Goran Ivanišević postane ambasador brenda u regiji jugoistočne Europe koju čine Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Bugarska.

"Prvo moram reći da je UNIQA izabrala mene. Nisam očekivao da će se saradnja brzo desiti, da će biti ovako spektalkularno. To je jedna velika čast, odgovornost, jer predstavljat ovakav brend, kao sportaš koji putuje puno, koji je puno odustan od obitelja i od doma, UNIQA je najbliža mojem razmišljanju. Daje mi nekakvu sigurnost i meni i mladim ljudima. Ja ću se trudit da Uniqu predstavljam u najboljem svjetlu. Ambasador sam velikog brenda i to je velika čast. Moram pohvaliti Adela Bahtanovića, jer je ovako mlad i ima sjajan tim", kazao je Ivanišević i na poklon od predsjednika UNIQA osiguranja Jugoistočne Europe dobio reket.

Goran Ivanišević i Adel Bahtanović
Foto: Privatni album: Goran Ivanišević i Adel Bahtanović

Na pitanje kakav je osjećaj trenirati Novaka Đokovića, Ivanišević kaže da osjeća iznimnu čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost.

"Moj posao je kao da gledate utakmice u kojima igra nogometni klub Real Madrid. Dok klub pobjeđuje, sretni ste i nastavljate navijati. Kada gubi, onda adrenalin i euforija splasnu. Iza Đokovića i mene su četiri uspješne, ali stresne godine. No, šta je život bez stresa?", sa smijehom priča Ivanišević.

Kaže da Đokoviću daje popust i da jedan drugog uopće ne čuju. Đoković njega sa tribina, on Đokovića sa terena.

"Ja sam bio teniser, to su emocije, to niti mene smeta, a koji put ga uopče ne čujem, jer teren je dosta daleko. Važan je rezultat. Nije to lako, to su usponi i padovi. Ovo što je postigao Đoković, to je jedan o najvećih uspjeha svjetskog sporta, ne govorim samo o tenisu. Mora se negdje isprazniti, dok pobjeđuje sve je OK", priča Ivanišević.

Novakovo tijelo je fenomenalno

Zatim je nastavio da priča o srbijanskom teniseru.

"Moram kazati da Novaku dali Nadal. Španjolac je borac, ratnik. Iskreno se nadam da će se Nadal vratiti, za dobrobit tenisa", kaže Ivanišević.

Pitanje slijedi - gdje je Noletu granica...

"Ne znam gdje su mu granice. Novakovo tijelo je fenomenalno. Njegova glava je fenomenalna. Bilo bi lijepo kad bi uspio osvojiti kalendarski Grand Slam. Za dvije sedmice kreće novo ludilo, pa ćemo vidjeti", dodao je Goran.

Na pitanje dokle će saradnja između njih dvojice trajati, Ivanišević kaže:

"Idemo dok idemo. Karavan ide, a gdje će se zaustaviti, to niko ne zna. To je autoput koji nema granica. Važno je da je zdrav, motiviran."

O konkurentima na Wimbledonu za Đokovića, Goran kaže:

"Očekivao sam da će Rafa (Nadal, op.a.) igrati Pariz, ali nije igrao. Konkurenti su Alcaraz, Sinner, Medvedev, iako nije u nekoj formi, ali ipak on je Medvedev. Sve na kraju, ovisi o Novaku, kakav će biti. Zadnja tri Wimbledona nije izgubio meča. Bilo bi lijepo da dođe do osme titule u Wimbledonu i 24. Grand Slama."

Goran je našem uredniku potpisao nekoliko teniskih loptica
Foto: Privatni album : Goran je našem uredniku potpisao nekoliko teniskih loptica

I Nole i Goran su sa Balkana...

"Pričamo isti jezik, puno je lakša komunikacija. Taj balkanski mentalitet je kad ja znam unaprijed šta bi on mogao. Ja sam rekao da Balkanac može trenirati samo Balkanca, a Balkanac opet može raditi bilo gdje", nastavlja Goran, čiji srednji sin igra tenis.

Dolazak u Sarajevo

Spomenuo je i Carlosa Alcaraza.

Svečanost u Umagu: Goran Ivanišević novi brend ambasador UNIQA osiguranja za jugoistočnu Europu

Svečanost u Umagu: Goran Ivanišević novi brend ambasador UNIQA osiguranja za jugoistočnu Europu

"Alkaraz je sjajno stvorenje prije svega, a igra savršeno tenis. Broj dva je na svijetu i kada ode Novak, Alcaraz je sljedeći biti "Broj jedan". Tu je  i Medvedev, ali kao što su Novak, Rafa i Roger, teško će doći takva trojka.

Zanimalo nas je kada ćemo ga ponovo vidjeti u Sarajevu. Posljednji put je to zvanično bilo 2007. kada je sa Ivanom Ljubičićem napunio Zetru.

"Ponosan sam na to. Volio bi da se opet to desi. I sa UNIQA-om i sa Adelom smo već razgovarali da ćemo nešto napraviti u Sarajevu. Imamo tri godine, volio bih doći. Sigurno ću doći, neću vam obećati kada, ali planiramo nešto lijepo za vašu zajednicu", dodao je Goran Ivanišević, koji je podvukao da je imao želju doći na Sarajevo Film Festival ove godine, ali da zbog obaveza to nije moguće isplanirati.

Adel Bahtanović: Goran dolazi ne samo u Sarajevo, nego i u druge gradove regije

Adel Bahtanović, predsjednik UNIQA osiguranja Jugoistočne Europe, oduševljen je što je Goran Ivanišević pristao na njihov poziv.

"Lično sam pratio Gorana kao tinejdžer. Njegova tranzicija kao trenera pokazala kakav je sportaš, trener i prije svega čovjek. To je ono što nas je privuklo i zašto smo se odlučili za njega", kazao je Bahtanović.

Predsjednik UNIQA osiguranja Jugoistočne Evrope je odgovorio i na naše pitanje egzibicionog susreta u Sarajevu, gdje bi Goran nakon 2007. godine i meča u Zetri protiv Ivana Ljubičića, ponovo bio gost.

"Imamo velike planove i nekoliko ideja. Zavisit će sve od rasporeda, ali definitivno će biti mnogo aktivnosti, ne samo u Sarajevu, nego i u drugim gradovima regije", kazao je Adel Bahtanović, koji je mlad kao predsjednik, ali veoma sposoban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije