Džumhur: Imam planove s Novakom Đokovićem, nadam se da ćemo ih realizirati

0
A. Sokolović
Džumhur: Imam planove s Novakom Đokovićem, nadam se da ćemo ih realizirati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba

Damir Džumhur je stigao u Sarajevo. Najbolji teniser Bosne i Hercegovine završio je sezonu i došlo je vrijeme da se sumiraju rezultati.

Iako će sezonu završiti izvan Top 100 najboljih igrača, jedan od najboljih sportista BiH nije nezadovoljan. Pandemija koronavirusa zaustavila ga je kada je bio u usponu forme, otkazani su turniri na kojima je imao velike planove i sve je, na kraju, rezultiralo da će nakon šest godina biti plasiran izvan 100. mjesta.

Džumhur je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba govorio o 2020. godini, prijateljstvu sa Novakom Đokovićem, planovima za narednu sezonu, te koji je razlog zašto još nije dobio diplomatski pasoš, koji već u rukama imaju vrhunski bh. sportisti, poput nogometaša, košarkaša...

Radiosarajevo.ba: Damire, možete li nam sumirati 2020. godinu?

Džumhur: Prva dva mjeseca je i bilo nekog tenisa, tu sam odigrao i Davis cup u Zenici. Imam osjećaj da sam se igrački dizao u formi i onda je došlo do prekida sezone. Sve vrijeme dok sam trenirao dok je bio lockdown, u sedam dana je nestalo. Sve to me iscrpilo. Kada sam stigao u Ameriku, i pripremao se za američku turneju, vidio sam da nisam potpuno spreman. Na US Openu me dočekao duel sa Novakom Đokovićčem, pa zabrana nastupa na Roland Garrosu. Vijest da sam izbačen sa turnira me malo i poremetila.

Uspio sam kasnije doći do Challenger turnira, nažalost, nisam ih uspio sve ni odigrati. U kvalifikacijama sam dobivao igrače kji su bili u boljoj formi i iznad mene na ATP tablici. No, za veći iskorak sam morao dobiti neki turnir, proći prvo kolo da bi rezultatsko bilo drugačije. Ipak, neki cilj bude samo prepreka i veći pritisak, i to me kočilo. Zadnji turnir mi je bio u Kazahstanu, a da bih se vratio u prvih 100 trebalo mi je 150 bodova. To je bilo i realno, trebala su mi dva dobra turnira, ali su dva zadnja turnira otkazana (Bari i Orleans). I to je bio kraj.

Radiosarajevo.ba: Vijest da Vam je uspostavljena dijagnoza COVID-19 nekako je prošla nezabilježeno.

Džumhur: Nisam se želio oglašavati, jer sam imao blage simptome. Imao sam blagu temperaturu 37,3 i 37,4. Veoma malo kašlja i izgubio sam čulo mirisa i okusa. Devet dana nakon prvih simptoma mi je doktorica kazala da ponovo uradim test i nakon tih devet dana sam bio negativan. 

Radiosarajevo.ba: Šta možemo gledati pozitivno iz 2020. godine?

Džumhur: Iskreno, pozitivno je da moramo biti strpljivi. Od putovanja, turnira, boravka u hotelu, sve to je u drugom planu koliko je bitno da budemo strpljivi. Teško je biti zatvoren u hotelu, teniseri nisu na to navikli i ta strpljivost je bitna za nas. Ne vjerujem da će i početak 2021. biti puno bolji. Godina će početi uskoro, i najvažnije je da budemo strpljivi.

Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Spominjete boravak u hotelu, s kim ste mogli razviti bolje prijateljstvo za vrijeme tih turnira?

Džumhur: Imam lijepe i sjajne odnose sa svim igračima sa naših prostora. Španci su na jednoj strani, Francuzi su u drugom kutu. Francuski teniser Benoit Paire je drugačiji od ostalih i s njim sam pravo dobar. U Americi smo stalo igrali play-station zajedno, gajimo istu ljubav oprema FIFA-i. Aljaš Bedene je sjajan, on je nekako naš. Imamo odlične odnose i naravno tu je naša ekipa iz Davis Cupa, Mirza, Tomo, Nerman...

Radiosarajevo.ba: Pričajte nam malo o prijateljstvu s Novakom Đokovićem?

Džumhur: Nole je prije 15 dana poslao poruku, a javio mi se njegov brat da me želi vidjeti u kampu koji će Novak organizirati od 25. novembra. Novak će uzeti odmor pa će se priključiti. Poziv sam prihvatio, jer će u kampu biti zaista vrhunski igrači. Dolazak su najavili Pospišil, Krajinović, Đere, Petrović... Odabrana grupa, koji će Nole proširiti s još nekoliko poziva, s tim da je naglasio da ta grupa odabranih sigurno neće biti veća od osam tenisera.

Radiosarajevo.ba: Koliko smo saznali sa Novakom imate velike planove?

Džumhur: Kada mi se javio Nole, pričali smo o tome šta želim i na čemu želim da radim, o čemu s njim želim da pričam i na koji način mi on može pomoći na bilo koji način. Velika stvar je da će u kampu biti njegovi nutricionisti i kuhari, pa smo se dogovorili da pratimo da li mogu koristiti njegov režim ishrane. To me zanima i taj plan sa Đokovićem je zaista veliki. Njemu je novi način ishrane pomogao u karijeri i nadam se da će i meni.

Radiosarajevo.ba: Meč s Đokovićem je u Sarajevu otkazan. Planirate li novi termin?

Džumhur: Žao mi je što je došlo do otkazivanja meča, nakon svih onih dešavanja sa koronom na turniru u Zadru. Obojica smo imali veliku želju da odigramo taj meč. U 2021. je upitno da li će biti šanse za realizaciju. On ima veliku želju da dođe u BiH. Mislim stalno je Nole u Sarajevu, posjećuje piramide u Visokom, ali on želi da dođe do realizacije tog egzibicionog meča, da konačno zaigra u Sarajevu. Znam da i Nole to želi, jednako koliko i ja, pa se nadamo da ćemo u naredne dvije godine i to uspjeti realizirati.

Radiosarajevo.ba: Pratimo završni turnir u Londonu. Ko je Vaš prvi favorit za pobjednika?

Džumhur: Od osam igrača svi imaju šansu da osvoje turnir, osim Schwartzmana. To sam rekao prije početka turnira. Uvijek dajem prednost Noletu, jer znam koliko je dobar. Znam da ima dana kada mu se ne igra. Takav je bio meč sa Medvedevom koji je igrao. Ipak, Novak je prvi favorit, uz Dominica Thiema. Čak i prije Nadala. Bit će zanimljivo gledati samu završnicu. Navijam za Đokovića.

Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Damir Džumhur za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Moramo spomenuti da ste aktivni na humanitarnom polju. Mnogima ste pomogli?

Džumhur: Tata Neno je zadužen za moj humanitarni rad. Mi to sve zajedno biramo kome je najbolje da ode pomoć. Bilo je tih akcija, od pomoći bolnici u Konjicu, do malene Sofije, pa naše učenice iz BiH kojima sam pomogaoda osvoje te silne medalje. Obećao sam im da ću ih obići i to ću uraditi kada se sve ovo sa koronom smiri. Tu je bilo i malih sitnih pomoći, koje ne želim medijski da se o tome piše, ali sam sretan kada je tako. Nije bitno koliko je to, ni način na koji radim, ali svi trebamo biti humani.

Radiosarajevo.ba: Mnogi sportisti u BiH su dobili diplomatske pasoše, a Vi još niste. Gdje je problem, a na svakom meču ispod Vašeg imena je zastava BiH?

Džumhur: Znam da su Amel Tuka, Jusuf Nurkić i Džanan Musa dobili diplomatske pasoše i ne bih volio da se to loše protumači, ali se nadam da će i na mene doći red. Ipak, ja sam bio 23. na svijetu i predstavljao sam BiH na Olimpijskim igrama, brojnim turnirima, a uvijek branim boje BiH. Kratko ću kazati, čestitam Tuki, Nurkiću, Musi i svima koji su dobili diplomatske pasoše, ali se nadam da će ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i njeni savjetnici kazati da je došao red i na mene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije