BBC nije objavio dio intervjua u kojem Đoković govori o ratu, evo što je rekao

4
Radiosarajevo.ba
BBC nije objavio dio intervjua u kojem Đoković govori o ratu, evo što je rekao
Foto: EPA / Novak i Jelena Đoković

Srbijanski teniser Novak Đoković dao je veliki intervju za BBC, u kojemu je otvoreno pričao o događanjima u Australiji, no izgleda da BBC u javnost nije pustio cijeli razgovor.

Naime, BBC je pustio intervju u trajanju od 25 minuta, a cijeli razgovor trajao je 39 minuta.

Ovo su dijelovi intervjua koje BBC nije objavio.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

"Jedini razlog zbog kojeg sam želio ići u Australiju je Australian Open. Turnir na kojem sam bio najuspješniji. Ja volim Australiju. Najveće rezultate u karijeri ostvario sam tamo. Taj teren u Melbourneu, mislim, oduvijek sam imao sjajan odnos s tamošnjim ljudima, a rezultati svjedoče kako sam se tamo osjećao. Jako je to čudan osjećaj…

Mislim, oduvijek sam poštovao pravila, provodio sve neophodne protokole koji su od mene traženi da bih doputovao tamo, pa sam bio tužan što sam morao otići. Bio sam spreman ne otići u Australiju, koliko god ja volio tu zemlju, koliko god volio igrati tamo. Bila je to veoma teška odluka. Jer shvatio sam da sam odlukom o necijepljenju koju sam donio da će biti i posljedica.

A posljedice su - da ne idem u Australiju. I, bio sam spreman na to! A onda se dogodilo da je u drugoj sedmici decembra stiglo cirkularno pismo da oni koji su nedavno imali koronu mogu zatražiti medicinsko izuzeće od obaveznog cijepljenja za dolazak u Australiju", prepričavao je Đoković, prenosi portal Direktno.

Novinara je potom zanimala situacija s greškom u formularu za vizu.

"Znate, u Španiju sam ušao normalno, prošao kroz imigracijsku zonu noseći svoj pasoš, bila je tu i moja porodica… Bio sam tamo na javnim mjestima, tokom tih sedam do deset dana koliko smo tamo boravili. Vidite, ta greška na viznom dokumentu nije napravljena namjerno. To su prihvatili i Savezni sud i australski ministar za imigraciju.

Zapravo, ono što ljudi vjerojatno ne znaju je da nisam deportiran iz Australije zato što nisam bio cijepljen, ili zato što sam prekršio neka pravila, ili zato što sam pogriješio u svom zahtjevu za vizu. Sve su to potvrdili i odobrili Savezni sud Australije i ministar imigracije.

Razlog zašto sam deportiran iz Australije je taj što je ministar imigracije iskoristio svoje pravo da mi poništi vizu jer je mislio da bih mogao stvoriti neko raspoloženje protiv cjepiva u državi ili gradu. I nikako se ne slažem s tim stavom", objasnio je Đoković.

Odgovarajući na pitanje odakle takva posvećenost tijelu, Novak je spomenuo i granatiranje '90-ih. No, to BBC nije iznio u javnost.

"Odakle dolazi to? Možda ima veze s mojim odrastanjem. Tokom '90-ih, kad sam počeo igrati tenis, imali smo dva rata, sankcije, čekanja u redovima. Teško razdoblje za mene, moju porodicu. A ja sam počeo igrati ne baš jeftin sport. Na putovanja sam često išao sam. A na tim putovanjima sam morao brzo odrastati, ne ovisiti od drugih, jer nisam mogao putovati s ocem, članovima obitelji, trenerom. Na mnoge turnire sam putovao potpuno sam. Od najranije mladosti sam postao samostalan i mislim da mi je to pomoglo da izgradim svoj karakter, i to vrlo mlad.

Držao sam se onog što je bitno, pa čak i kada su bombe letjele nad našim glavama. Recimo, te 1999. kada sam bio 12-godišnjak, a trajalo je to bombardiranje nekoliko mjeseci, mi smo već poslije sedmice, dvije izlazili da igramo tenis po cijeli dan, iako su bombe stvarno padale. Nismo tada imali nastavu, škole nisu radile, pa smo se radovali tenisu. Na ta vremena se ne osvrćem s bijesom, frustracijom…

Ne, ja sam zahvalan na tom iskustvu, jer me je ta situacija učinila da puno više cijenim ono što imam. I mislim da je to puno utjecalo na moj karakter i kako se i dan danas držim u ovom i ovakvom životu", rekao je Đoković.

Podsjetimo, Novak Đoković je jedan od rijetkih sportista na svijetu koji nije vakcinisan. Prije nekoliko dana je podvukao da nije antivakser, ali da nema namjeru da primi vakcinu protiv korone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije