Đoković otvorio dušu: Rađe ću žrtvovati trofeje nego biti prisiljen na vakcinu

14
Radiosarajevo.ba
Đoković otvorio dušu: Rađe ću žrtvovati trofeje nego biti prisiljen na vakcinu
Foto: Screenshot/BBC / Novak Đoković

Novak Đoković rekao je da bi radije propustio buduće teniske trofeje nego da bude primoran da dobije vakcinu protiv koronavirusa.

Govoreći za BBC, rekao je da ga ne treba povezivati s antivakserima, ali podržava pravo pojedinca na izbor.

Đoković je upitan da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima kao što su Wimbledon i Roland Garros zbog svog stava o vakcini.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

"Da, to je cijena koju sam spreman platiti", rekao je.

Dvadesetostruki osvajač Grand Slam turnira deportovan je iz Australije prošlog mjeseca nakon što mu je vlada ukinula vizu.

Đoković, koji je svjetski teniser broj jedan, rekao je da je dobio medicinsko izuzeće za ulazak u zemlju kako bi igrao na Australian Open pošto se nedavno oporavio od COVID-19.

Međutim, državni ministar za imigraciju, Alex Hawke, lično je otkazao vizu Đokoviću, uz obrazloženje da bi njegovo prisustvo moglo podstaći "građanske nemire" i podstaći raspoloženje protiv vakcine.

"Nikad nisam bio protiv vakcinacije", rekao je Đoković za BBC, potvrđujući da je vakcinisao kao dijete, "ali sam uvijek podržavao slobodu izbora šta unosite u svoje tijelo", dodao je.

Đoković je rekao da se nada da će se uslovi vakcinacije na pojedinim turnirima promijeniti, dodajući da se nada da "može da igra još mnogo godina".

Ali on je takođe potvrdio da je spreman da se odrekne šanse da postane statistički najveći teniser svih vremena. Đokovićev rival, Rafael Nadal, osvojio je 21 grend slem titulu - najviše od svih tenisera.

Upitan zašto, odgovorio je:

"Zato što su principi donošenja odluka o mom tijelu važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Trudim se da budem u skladu sa svojim tijelom koliko god je to moguće", rekao je Đoković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije