Senjanin Maglajlija o nastupu Zmajeva na EP-u: Očekivali smo korak naprijed, a napravili dva nazad

1
A. Vatreš
Senjanin Maglajlija o nastupu Zmajeva na EP-u: Očekivali smo korak naprijed, a napravili dva nazad
Foto: Davor Sajko / Sportnet.hr / Senjanin Maglajlija

Nastup rukometaša Bosne i Hercegovine na tekućem EURO-u prošao je ispod svih očekivanja.

Iako su u Njemačku otišli kao autsajderi, zbog činjenice da su se našli u grupi sa Švedskom i Nizozemskom, očekivalo se da Zmajevi savladaju objektivno slabiju Gruziju i dođu do prve pobjede na europskim prvenstvima. Međutim, to se nije dogodilo, te su turnir okončali s tri poraza.

Loš utisak

Bivši kapiten naše reprezentacije i jedan od najboljih rukometaša koje je BiH imala, Senjanin Maglajlija (56), u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dotakao se nastupa Zmajeva.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Nadali smo se boljem utisku nego što je ostavljen. Ta nada je bila potkrijepljena dobrim igrama u nekoj bliskoj prošlosti - onim junskim mečevima protiv Crne Gore i Slovenije. U principu tu smo napravili taj iskorak, kvalifikovali se na EP, odigrali dvije dobre utakmice i ostavili dojam da smo jedna ozbiljna ekipa. Trebalo je nadograditi to sve, pripremiti ekipu, ali ne da se ide u Njemačku s nekim nerealnim ambicijama", rekao je Maglajlija za Radiosarajevo.ba.

Naglasio je kako je naš tim morao dobiti Gruziju, od koje je nesumnjivo kvalitetniji.

Kakav debakl: BiH najgora reprezentacija na rukometnom Euru

Kakav debakl: BiH najgora reprezentacija na rukometnom Euru

"Nije se ni očekivalo da se dobiju Švedska ili Nizozemska. Realno je dobiti Gruziju i ostaviti dobar utisak. Mi smo ostavili loš utisak. Protiv Švedske je to bilo korektno, ali poslije je sve to palo. Ne znam šta se tu desilo, jer ova ekipa nije ista kao što je bila u junu protiv Crne Gore i Slovenije. Očekivali smo korak naprijed, a napravili smo dva nazad, što je katastrofalno. Mi smo bolji od Gruzije, ali smo očito pali u neku crnu rupu. Za razloge treba pitati selektora i aktere toga svega. Po njihovim licima se moglo vidjeti da nešto nije u redu", kazao je Maglajlija.

Prokomentarisao je i odluku selektora Irfana Smajlagića da za susret protiv Gruzije otpiše prvog golmana i prvu zvijezdu naše selekcije Benjamina Burića.

"Harun Hodžić je trebao dobiti priliku. Ne znam šta se dešava unutar tima, a ali to što je napravio Smajlagić ima smisla. Mi smo i bez Burića morali dobiti Gruziju. To je bio samo stvar pristupa utakmici, pripreme... Očito mi imamo neke probleme koji su dubinski i zbog tih problema nismo pokazali ni 50 posto mogućnosti na toj utakmici", istakao je Maglajlija.

Slovenija i Hrvatska

Od selekcija iz regiona, plasman u drugi krug takmičenja izborili su jedino Slovenija i Hrvatska.

"Slovenci igraju jako dobro, kvalitetno. Drže jednu liniju i imaju tu kvalitetu. Mogu biti iznenađenje. Od njih se to manje-više očekivalo kad pogledamo igrače gdje igraju. Hrvatska je podmlađena. Pobijedili su euforičnu Španiju, ali malo dobili 'po ušima' od Austrije, što je dobro za njih. Na krilima publike, atmosfere i kvalitete koju imaju oni mogu pobijediti svakoga. Pitanje je da li će im protivnici to dozvoliti. Već su počele povrede. Turnir je dug i mnogi faktori utiču na to sve. No, Hrvatska djeluje jako dobro", istakao je Maglajlija.

U borbi za tron izdvojio je tri selekcije.

EURO: Hrvatska lagano porazila Rumuniju i osigurala prolaz dalje

EURO: Hrvatska lagano porazila Rumuniju i osigurala prolaz dalje

"Danska i Švedska su opravdale epitet favorita. Francuzi nisu bili dobri u prvim utakmicama, ali protiv Nijemaca su u meču za prvo mjesto pokazali tu svoju kvalitetu. Te tri reprezentacije su kandidati za vrh, a očekujem tu i jedno iznenađenje", dodao je Maglajlija na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije