Selektor bh. rukometaša Smajlagić: "Moramo biti svjesni rejtinga, pred nama je puno rada"

0
AA
Selektor bh. rukometaša Smajlagić: "Moramo biti svjesni rejtinga, pred nama je puno rada"
FOTO: AA / Irfan Smajlagić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u 4. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine na parketu tuzlanskog Mejdana večeras je savladala Kosovo rezultatom 25:18 (10:7).

"Čestitam reprezentaciji Kosova na korektnoj igri u ove dvije utakmice. Znao sam, i što se vidjelo, da ekipa ima i glavu i rep, tehnički i taktički su potkovani, a kvaliteta sprovedbe zavisi od puno faktora. Mi smo pod istim opterećenjem jer imamo malo dana za uigravanje. Treba nam jačih utakmica, a slično kao i Kosovo stvaramo reprezentaciju. Znao sam da će biti teška i tvrda utakmica.

Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

Borba je bila u taktičkom i igračkom smislu. Odlučuju nijanse, a one su bile večeras na našoj strani. Očekujem da igrači svakim danom budu bolji. Mi moramo graditi ambicije i rezultat na osnovu svog rada. Da bi igrali sa Slovenijom i Crnom Gorom moramo imati pripremu za to. Njima ne treba puno vremena za uigravanje kao nama ili Kosovu.

Važno je kako će igrači u klubovima napredovati, a reprezentativci o tome moraju voditi računa. Ova okupljanja, pripreme od jedan dan, možemo razmijenivati taktičke ideje i to je sve. Mi moramo biti svjesni rejtinga, gdje smo i šta smo. Naš rejting je takav da zahtjeva rad, da ne zavaramo jedni druge u toj priči", kazao je Smajlagić.

Sličnog je razmišljanja i selektor Kosova Bujar Qerimi, koji ističe da se u EFH prozorima ima malo vremena za pripreme, a da je njegova reprezentacija iscrpljena zbog putovanja, pogotovo što su morali koristiti alternativne pravce, a ne trasu autoputa kroz Srbiju. U Prištinu će se reprezentativci Kosova vratiti preko Crne Gore.

"Hvala na dočeku, navijanje je bilo jako dobro. Čestitam reprezentaciji BiH na boljoj utakmici. Nedostajala nam je realizacija. Moji igrači nisu mogli dobiti tako lako duel sa golmanom. U odbrani smo bili jako dobri. Na kraju ne može se dobiti utakmica samo sa igrom u odbrani, a u napadu gubiti duele sa golmanom koji je svoj posao odradio na najbolji mogući način. Ostaje nam da radimo, da napredujemo. Preostale utakmice sa Crnom Gorom i Slovenijom ćemo iskoristi za sticanje više iskustva, nama je to potrebno, ali imamo snage i motivacije da idemo dalje. Mislim da smo na dobrom putu“, kaže selektor Kosova Bujar Qerimi.

Pivotmen reprezentacije Kosova Kastriot Jupa složio se sa selektorom da su loše igrali u napadu.

"Malo je bilo razlike u igri reprezentacije BiH i Kosova. Odbranu smo igrali odlično, ali smo u napadu napravili puno grešaka. Mislim da trebamo raditi više na napadu, a bit će teško da igramo protiv Slovenije i Crne Gore. Naš je plan bio da bar pobijedimo BiH na našem terenu, ali ovo je sport", kazao je Jupa.

Na kraju reprezentativac BiH Amir Muhović smatra kako moraju biti zadovoljni zbog četiri osvojena boda u ovom ciklusu kvalifikacija.

Važna pobjeda za BiH: Zmajevi savladali Kosovo i ostali u utrci za Europsko prvenstvo u rukometu

Važna pobjeda za BiH: Zmajevi savladali Kosovo i ostali u utrci za Europsko prvenstvo u rukometu

"Čestitam ekipi Kosova na korektnoj igri. Naš cilj je bilo osvajanje četiri boda. Na selektoru je da ocijeni da li smo ispuni njegove zamisli. Najvažnije je da je sve prošlo bez povreda, ali smatram da moramo biti zadovoljni zbog dvije pobjede u ovom ciklusu", kazao je Muhović.

U narednom ciklusu kvalifikacija u aprilu obje reprezentacije imaju utakmice sa Slovenijom i Crnom Gorom.

Poredak u grupi 7: Slovenija 8 bodova, Crna Gora 4, BiH 4, Kosovo 0.

Plasman na EURO 2024. godine osiguraće po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Mjesto su već osigurali domaćin Njemačka, te Švedska, Španija i Danska, tri najbolje plasirane selekcije sa posljednje Evropskog prvenstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije