Rukometni Zmajevi nadaju se plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Anadolija
Rukometni Zmajevi nadaju se plasmanu na Svjetsko prvenstvo
Sve je bliži 12. juni kada će rukometna reprezentacija BiH u Vaxjou izaći na megdan Švedskoj u prvom susretu baraža za Svjetsko prvenstvo, koje će se 2017. godine igrati u Francuskoj.

Na treninzima bh. tima vlada sjajna atmosfera, a reprezentativci vrijedno rade i ne štede se, što najbolje ilustruju i poderane trening majice kod pojedinih igrača. Srećom, iako na treninzima sve „pršti“ niko se ne žali na povredu što je za stručni štab bh. tima najvažnije. Iz razgovora sa stručnim štabom i reprezentativcima primjetno je i da su optimisti pred duele sa velikim Šveđanima.

Zuhdija Korkarić, pomoćnik selektora Dragana Markovića potvrdio je ono u šta se uvjerila i ekipa Anadolu Agency na treningu u srijedu ujutro u mostarskoj dvorani u Sjevernom logoru.

Imamo odlične uslove za pripreme u Mostaru, a momci zaista rade na najvišem mogućem nivou. Do sada smo uspjeli uraditi ono što smo zamislili. Odigrali smo i dvije pripremne utakmice sa Crnom Gorom kroz koje smo uspjeli da sagledamo situaciju i vidimo šta trebamo popraviti do utakmice sa Švedskom. Napad nam je u tim utakmicama dobro funkcionisao, što se i vidi po broju postignutih golova, ali smo ih i dosta primili. Ima tu još dosta segmenata za popraviti. Međutim, imam osjećaj da se igrači pomalo i čuvaju u tim duelima kako ne bi došlo do neke povrede pred Šveđane“, kaže Korkarić.

Bh. rukometaši će još sutra trenirati u Mostaru, a potom će u petak iz Sarajeva krenuti ka Vaxjou, gdje će 12. juna igrati sa Švedskom. Pred utakmicu planirana su još dva treninga na kojima će selektor Marković pokušati raditi na detaljime taktike koju je pripremio za Šveđane.

Atmosfera u reprezentaciji je uvijek na vrhunskom nivou. Primjetni su druženje i velika motivisanost da se napravi rezultat. Mislim da neće nedostajati ni borbenosti u toj prvoj utakmici u Švedskoj da napravimo što bolji rezultat. Sve je podređeno tome, ali isto tako nismo opterećeni u smisli da samo pričamo o toj utakmici. Družimo se na najbolji mogući način i stalno ističem da je ovo jedna velika porodica koja funkcioniše na principu svi za jednog jedan za sve“, zaključio je Korkarić.

Marko Panić, rukometaš francuskog Chamberyja optimista je pred oglede sa favorizovanim Šveđanima. Prije dvije godine Panić je zajedno sa svojim saigračima iz reprezentacije senzacionalno eliminisao Island i plasirao se na prvo Svjetsko prvenstvo u istoriji bh. rukometa. Međutim, kasnije ga je povreda spriječila da otputuje u Katar i zaigra na velikoj sceni.

„Treniramo odlično, a i atmosfera je na istom nivou. Najvažnije je da smo svi zdravi. Jedino Dejan Malinović ima malih problema sa ramenom, ali nije ništa strašno i sigurno će biti spreman za Švedsku. Odigrali smo dvije utakmice sa Crnom Gorom i ostvarili dvije pobjede. Mislim da smo na dobrom putu da ostvarimo plasman na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Već četiri-pet godina smo na okupu, tako smo kao jedna velika porodica. Svi se dobro znaju, poštuju i vole, tako da je sjajna atmosfera. Uvijek smo optimisti, ali i realni. Mislimo da možemo igrati sa Švedskom. Oni su jedna super kvalitetna ekipa, ali i mi smo pokazali naš kvalitet protiv Islanda, Njemačke, Danske. Stoga smatramo da se i s njima može igrati“, optimista je Panić.

Nakon prve utakmice koja će se igrati 12. juna u Vaxjou, bh. rukometaši će u revanšu tri dana kasnije ugostiti Švedsku u dvorani „Mirza Delibašić“. Uspješniji iz dvomeča plasiraće se na Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. januara održati u Francuskoj.

Marković tokom priprema za baraž u Mostaru računa na ove igrače: golmani: Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija), Mario Blažević (CSM Bucuresti, Rumunija), Arman Beširević (Prijedor); lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Konjuh); desna krila: Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija), Anes Bečić (Vogošća); lijevi bekovi: Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska), Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Oroshazi, Mađarska); srednji bekovi: Stefan Janković (Borac M:tel), Ivan Karačić (Kadetten, Švajcarska), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Josip Perić (Qatar SC, Katar); desni bekovi: Marko Panić (Chambery, Francuska), Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska); pivoti: Vladimir Vranješ (Pick Szeged, Mađarska) i Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije