Marko Panić pred nastup na EURO-u: 'Imamo obavezu da predstavimo BiH na najbolji mogući način'

0
A. Vatreš
Marko Panić pred nastup na EURO-u: 'Imamo obavezu da predstavimo BiH na najbolji mogući način'
Foto: Rukometni savez BiH / Marko Panić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine početkom naredne godine nastupit će na Europskom prvenstvu, kojem je od 10. do 28. januara domaćin Njemačka.

Selektor našeg državnog tima Irfan Smajlagić nedavno je objavio širi spisak igrača za predstojeći turnir, gdje će podmlađene Zmajeve, uz kapitena Mirsada Terzića, predvoditi iskusni Marko Panić (32).

Dobre provjere

Bh. rukometaši okupit će se 25. decembra u Sarajevu, a 3. januara putuju u Švicarsku, gdje će nastupiti na 50. izdanju Yellow Cupa.

Ćamil Duraković: Zadovoljstvo je slušati kada Željka Cvijanović kaže "in our country"

Ćamil Duraković: Zadovoljstvo je slušati kada Željka Cvijanović kaže "in our country"

Desni bek francuskog Montpelliera se u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba osvrnuo na izazove koji su pred njim i njegovim saigračima.

"Imat ćemo malo manje od 10 dana da se uigramo koliko možemo. Kraj je polusezone i svi smo u punom treningu. Nadam se da će taj dio u Sarajevu proći kako treba i bez povreda", rekao je Panić za Radiosarajevo.ba.

Irfan Smajlagić objavio širi spisak igrača za Europsko prvenstvo 2024.

Irfan Smajlagić objavio širi spisak igrača za Europsko prvenstvo 2024.

Zmajevi će na Yellow Cupu za protivnike imati selekcije Argentine (4. januar), Švicarske (5. januar) i Rumunije (6. januar), što je prema Paniću dovoljno dobar test za EURO.

"Znam da će Argentina doći u B sastavu, ali Rumunija i Švicarska imaju ozbiljne ekipe. Mislim da će to biti dobre provjere pred EURO, da se probamo uigrati što bolje. Imali smo i tu sedmicu u novembru. Međutim, bilo je komplikacija oko puta, pa nismo baš odradili posao kako treba. To je niz okolnosti koje su se dešavale. Ostajemo pozitivni pred EURO", kazao je Panić.

Historijska pobjeda

Voljom žrijeba, BiH će na EURO-u nastupiti u vrlo teškoj grupi E zajedno sa Švedskom (11. januar), Nizozemskom (13. januar) i Gruzijom (15. januar). Iako su autsajderi, Zmajevi će probati pomrsiti konce favoritima i u najgorem slučaju doći do prve, historijske pobjede na europskih prvenstvima.

"Moramo znati da smo mi, bez ikakvog potcjenjivanja, tu autsajderi. Žao mi je malo rasporeda, što igramo prvo sa Švedskom i Nizozemskom, a tek na kraju s Gruzijom. Idemo probati da ostvarimo tu pobjedu protiv Gruzije. To nam treba biti cilj. Međutim, i u prve dvije utakmice ćemo dati 100 posto sebe i gledati da pružimo što bolji rukomet. Ipak je ovo velika scena. Obaveza nam je da predstavimo Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način", poručio je Panić.

Marko Panić sa saigračima

Sve tri utakmice grupne faze naš tim će odigrati u Mannheimu, gdje će nesumnjivo imati veliku podršku naših navijača.

"Znam da je dosta naših ljudi u Njemačkoj, pogotovo tu oko Mannheima i te regije. Mislim da ćemo imati ozbiljnu podršku s tribina. To može i sigurno će biti veliki plus za nas".

Otvorena sezona

Panić ima vrlo dobru tekuću sezonu s Montpellierom, gdje je u igri na oba fronta. U francuskom prvenstvu zaostaje tri boda za liderom PSG-om, dok u Ligi prvaka ima skoro zagarantovanu osminu finala.

"Što se Lige prvaka tiče, izgubili smo sve utakmice koje smo trebali izgubiti - Magdeburg, Barcelona i Veszprem. Jedino se taj gostujući poraz od GOG-a nije trebao desiti, ali i oni su stvarno ozbiljna ekipa. U prvenstvu smo izgubili od PSG-a i imali smo jedan kiks kući protiv St. Raphaela gdje smo igrali neriješeno. Zasad je sve otvoreno, mi smo u tom vagonu za te neke naše ciljeve. Mogu reći da ide dobro".

Poslije tri sezone u Montpellieru, Panić će naredne godine obući dres Wisle Plock. Priznao nam je kako se već priprema za Poljsku.

Marko Panić

"Pratim dosta kako igraju. Vidim da imaju drugačiji sistem, pogotovo u odbrani od ovog ovdje u Montpellieru. Dosta rade anticipacije bez lopte. Ja sam to igrao kod Raula Alonsa u Brestu, tako  da mi to nije strano. Toliko je prebukiran raspored da jednostavno ne stižem ni razmišljati o tome, jer igramo svaka tri dana, pogotovo kad nam se povežu dva gostovanja. Non-stop smo na putu i po utakmicama. Idem iz utakmice u utakmicu i jedino tako mogu funkcionisati", dodao je Panić na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije