Preokret: Ministar Stefanović zabranio odigravanje utakmice Srbija – Kosovo

Radiosarajevo.ba
Preokret: Ministar Stefanović zabranio odigravanje utakmice Srbija – Kosovo
Vlada Srbije donijela je odluku da zabrani odigravanje rukometne utakmice ženskih juniorskih reprezentacija Srbije i Kosova.

Utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo trebala je biti odigrana danas u 16 sati u Kovilovu, nedaleko od Beograda.

Prvobitno je za domaćina kvalifikacionog turnira – na kojem pored Srbije i Kosova, učestvuju selekcije Norveške i Slovačke – određen Kragujevac.

EHF je odlučio da na turniru u Kragujevcu ne budu istaknute obilježja zemalja učesnica, a potom je Rukometni savez Srbije, zbog sigurnosti učesnika, turnir premjestio u Kovilovo.

U suradnji s državnim organima Srbije odlučeno je da utakmici Srbije i Kosova ne prisustvuju gledaoci i novinari.

"Delije", navijači Crvene zvezde, okupili su se četvrtak uveče u Kovilovu gdje su pjevali patriotske pesme uz srpske zastave, baklje, a napravili su i bakljadu te ostavili su poruku "Vidimo se u petak".

Na kraju je Nebojša Stefanović, ministar policije, uz konsultaciju sa Ministarstvom sporta, odlučio zabraniti utakmicu o čemu je obavijestio srbijansku premijerku Anu Brnabić i predsjednika Aleksandra Vučića.

"Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi. Svakako. Ali šta bi bila cijena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne vjerujemo, suprotna je našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima", izjavio je Stefanović. 

Zvaničnici EHF potvrdili su za B92 da su "svjesni navedene situacije", ali zasad nema zvaničnog stava niti najava o narednom potezu evropske kuće rukometa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije