Okupila se rukometna reprezentacija BiH na Ilidži

AA
Okupila se rukometna reprezentacija BiH na Ilidži
Foto: AA / Protiv Katara uigravanje za april i duele sa Finskom
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se sinoć na Ilidži gdje će se u narednim danima, do 1. januara, pripremati za dvije prijateljske utakmice sa Katarom u Dohi.

U međuvremenu, u petak uvečer će protiv Krivaje u Zavidovićima odigrati i revijalni susret u kojem će se od aktivnog rukometa oprostiti bivši bh. reprezentativci Adnan Šabanović i Edin Bašić te Ferid Avdić, koji je cijelu karijeru proveo u zavidovićkom klubu.

Selektor bh. rukometaša Bilal Šuman odmah na početku priprema naišao je na probleme. Naime, zbog povrede koljena pozivu se nije mogao odazvati Benjamin Burić, golman njemačkog Flensburga, dok je Vladimir Vranješ, pivot mađarske Tatabanyije stigao sa povredom ruke. Tek nakon detaljnijih ljekarski pregleda biće poznato da li će Šuman na njega moći računati.

No, bez obzira na probleme selektor se raduje ovoj akciji, jer do narednih utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. u aprilu naredne godine neće biti prilike za okupljanje.

“Svako okupljanje, kada i nisu kvalifikacije u pitanju, znači nam mnogo. Počeli smo jučer na Ilidži bićemo ovdje do Nove godine. Očekuje nas 1. januara putovanje za Katar, gdje ćemo boraviti do 6. januara i odigrati dvije utakmice sa selekcijom domaćina. Imamo jednu revijalnu utakmicu sutra u Zavidovićima. Ovdje planiramo obaviti osam treninga na Ilidži, četiri treninga u Kataru i odigrati ukupno tri utakmice.

Očekujemo mnogo, iako nismo još uvijek kompletni. Poslijepodne ćemo biti sasvim kompletni, tako da ove pripreme pred april, jer prije toga nemamo nikakvog okupljanja, znače nam mnogo. U dvije utakmice protiv Finske, mislim da to svi i znaju, pobjedama bi nam se otvorilo Evropsko prvenstvo prvi put u istoriji. Mislim da smo sa šest bodova direktno učesnik Evropskog prvenstva“, istakao je selektor bh. tima.

Katar je reprezentacija za svaki respekt. Prije tri godine na Svjetskom prvenstvu, kojem su bili domaćini, osvojili su srebrenu medalju, a na posljednjem 2017. godine u Francuskoj zauzeli su osmo mjesto. Stoga je jasno da će provjere protiv takve selekcije biti veoma korisne za Šumana i njegove izabranike.

“I u Kataru ćemo nastojati da odigramo kako želimo. Počevši od svih segmenata, koje imamo, odbrane, napada, igre šest protiv šest, kontre, polukontre, igrača više, igrača manje, da probamo neke kombinacije igre sedam protiv šest. Biće nekih novih igrača, koji nisu imali dovoljno minutaže u ranijem periodu, pa da vidimo koliko oni mogu i šta mogu. Odnosno da vidimo da li su ti momci, koji su mlađi, neka budućnost da mogu zamijeniti ove starije“, kazao je Šuman.

Uz Danca Lassea Boesena u stručnom štabu bh. reprezentacije u budućnosti će biti i Bašić, koji je nedavno odlučio u 39. godini okončati igračku karijeru. Bašić iza sebe ima ogromno igračko iskustvo, jer je osim u BiH, igrao u Hrvatskoj, Švajcarskoj i Francuskoj, tako da može doprinijeti nastojanju bh. rukometaša da se domognu EP.

“Na nagovor Bilala Šumana sam se priključio, jer vidim potencijal ekipe i mislim da mogu pomoći u raznim sferama, što rukometnim, što van terena. Ima dosta segmenata gdje možemo popraviti igru i raditi na tome, tako da je sada do nas. Maksimalno se moramo skoncentrisati na ekipu i na nama je da radimo“, rekao je Bašić.

U petak u Zavidovićima nakon više od 20 godina igranja rukometa Bašić će se zvanično oprostiti, ali kaže da za sada nema nikakvih emocija.

“Sve mi je to nešto daleko, ali je sigurno da će sutra biti. Kada sam bio mali i sanjao o tome, to je nešto perfektno. Mislim da će biti super večer u Zavidovićima“, priča Bašić i vraća se bh. timu:

“Cijela reprezentacija je jako dobra i mislim da su igrači kvalitetni, ali i inače da su svi maksimalno profesionalni. Otišlo se na visoki nivo i mislim da možemo očekivati stvarno dobre rezultate. Imamo mi potencijal i za nešto više od samog plasmana, ali je puno tih malih sitnica koje nas uvijek tjeraju dalje od našeg puta. Tako da probavamo da se isključimo iz svega i ostanemo sami na tom putu i mislim da to možemo, a i trebamo uraditi.“

Bh. rukometaši su dobro otvorili kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

U grupi “5“ ostvarili su vrijednu pobjedu na gostovanju kod Bjelorusije rezultatom 30:29, a zatim izgubili od prvog favorita Češke u Tuzli sa 20:25.

U aprilu naredne godine ih čeka dvomeč sa Finskom, a onda u junu dueli sa Bjelorusijom kući i Češkom u gostima. Na EURO 2020 plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane. Direktan plasman na EP, na kojem će po prvi put igrati 24 reprezentacije, ostvarili su domaćini Austrija, Norveška i Švedska, te aktuelni evropski šampion Španija.

Selektorov izbor za Katar

Selektor Šuman bi u susretima sa Katarom trebao računati na sljedeće igrače: golmani: Admir Ahmetašević (Gračanica), Nebojša Grahovac (Charter, Francuska); krila: Tomislav Nuić (Besiktas, Turska), Srđan Predragović (Rhein Vikings, Njemačka), Faruk Vražalić (CSM Bucuresti, Rumunija); bekovi: Nikola Prce (Azoty, Poljska), Mirsad Terzić (Veszprem, Mađarska), Mirko Herceg (Massy, Francuska), Marin Vegar (Steaua, Rumunija), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Ivan Karačić (Maccabi Rishon LeZion, Izrael), Josip Perić (Goppingen, Njemačka), Marko Panić (Azoty, Poljska), Dejan Malinović (Dobrogea, Rumunija), Igor Mandić (Limoges, Francuska); pivoti: Senjamin Burić (Zagreb, Hrvatska), Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađarska) i Muhamed Toromanović (Gračanica).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije