EHF donio odluku koju čeka cijeli svijet: Stigao odgovor na žalbu Šveđana

1
Radiosarajevo.ba
EHF donio odluku koju čeka cijeli svijet: Stigao odgovor na žalbu Šveđana
Foto: EPA - EFE / Švedska je poražena od Francuske nakon produžetaka

Disciplinska komisija Europske rukometne federacije (EHF) odbila je žalbu Švedskog rukometnog saveza (SHF) zbog gola kojim su Francuzi izjednačili na 27:27 i izborili produžetke, a potom i pobjedu za plasman u finale Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca, a odbijena je uz objašnjenje da sudije nisu dužne koristiti videotehnologiju.

Naime, Francuska je u posljednjim trenucima susreta uspjela doći do protivničkog deveterca, gdje im je s istekom vremena dosuđen prekršaj. Šveđani su postavili živi zid ispred Elohima Prandija, ali je Francuz uspio snažnim šutom poslati loptu između ruku švedskih igrača i pod prečku za izjednačenje na 27:27.

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Francuska je u produžetku bila bolja i na koncu je slavila 34:30 izborivši plasman u finale Eura.

Šveđani su nakon utakmice protestovali tvrdivši kako je Prandijev gol neregularan, a potom su uputili i službeni prigovor. Branitelji naslova smatraju kako su makedonse sudije Slave NikolovGjorgji Načevski trebali spornu situaciju pregledati na videu.

"Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca za Francusku u 60. minuti utakmice. Nakon pomne procjene situacije, povjerenstvo je odlučilo da je korištenje VR tehnologije diskrecijsko pravo EHF sudija, a ne obaveza. VR se koristi samo kada sudije ozbiljno sumnjaju u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju ispravno sagledati situaciju. Samo je odluka sudija ili delegata hoće li koristiti VR", objavio je EHF.

Sada više nema nikakvih dvojbi, u nedjelju će u finalu EP-a igrati Francuska i Danska. Nakon što je Francuska na dramatičan način došla do finala Eura izbacivši u polufinalu branitelje naslova, Danska je to isto ostvarila pobjedom 29:26 protiv Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije