Benjamin Burić za Radiosarajevo.ba: 'Imamo dva cilja na EP, u Njemačkoj ćemo biti kao domaćini'

0
A. Vatreš
Benjamin Burić za Radiosarajevo.ba: 'Imamo dva cilja na EP, u Njemačkoj ćemo biti kao domaćini'
Foto: Facebook / Benjamin Burić

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine okupili su se u ponedjeljak na Ilidži, gdje su počeli pripreme za nastup na Europskom prvenstvu, koji ih očekuje narednog mjeseca.

Izabranici Irfana Smajlagića trenirat će u Sarajevu do 3. januara, a onda putuju za Švicarsku, gdje će učestvovati na pripremnom turniru Yellow Cup.

Poboljšati napad

Prva zvijezda naše selekcije i 'jedinica' njemačkog Flensburga, Benjamin Burić (33), u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba govorio je o pripremama i nastupu na EP.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i podigli Grbavicu 'na noge'

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i podigli Grbavicu 'na noge'

"Okupili smo se u ponedjeljak. Sve je prošlo u najboljem redu. Nadam se da neće biti nekih zdravstvenih problema prije početka prvenstva. Imamo fenomenalne uslove. Tu u sklopu hotela je i dvorana, što nam omogućava da se potpuno fokusiramo na pripreme", rekao je Burić za Radiosarajevo.ba.

Do početka turnira naš tim će raditi na stvarima koje mu nedostaju.

Benjamin Burić

"Očekujem da ćemo poboljšati napad, jer nam odbrana koliko-toliko dobro funkcioniše zadnjih tri-četiri utakmice. Ne možemo uzimati u obzir posljednje duele s Češkom, jer znamo s kakvim smo se problemima suočili (otkazani letovi, dug put...). U posljednjim kvalifikacijskim utakmicama smo pokazali dobru odbranu i to se stabilizovalo. Cilj je da održavamo fiziku i fokusiramo se na stvari koje nam nedostaju u napadu", kazao je Burić.

Protivnici Zmajevima na Yellow Cupu bit će selekcije Argentine (4. januar), Švicarske (5. januar) i Rumunije (6. januar).

"I Švicarska i Rumunija su ozbiljne reprezentacije. Ne znam u kakvom sastavu će doći Argentina, ali sigurno da će to nama biti kvalitetne provjere. To je nekoliko dana prije početka prvenstva, tako da ćemo sigurno ozbiljno odigrati te utakmice. Mislim da ćemo rotirati dosta igrača, alli u svakom slučaju će biti ozbiljne provjere, koje ćemo dobro da iskoristimo“, istakao je Burić.

Zadovoljan grupom

Naš tim nije imao sreće u žrijebu za EP, jer će nastupiti u vrlo teškoj grupi sa selekcijama aktuelnog prvaka Švedske (11. januar), Nizozemske (13. januar) i Gruzije (15. januar). Burić smatra da ipak nismo loše prošli.

Selektor i kapiten rukometnih Zmajeva se obratili medijima na početku priprema, evo šta su poručili

Selektor i kapiten rukometnih Zmajeva se obratili medijima na početku priprema, evo šta su poručili

"Ja sam čak i zadovoljan s grupom. Bilo je tu i težih, možda i lakših grupa. I prije sam govorio da je naš prvi i osnovni cilj da pobijedimo jednu utakmicu, jer zadnja dva prvenstva to nismo uspjeli. Ta pobjeda bi nam olakšala i protivnika za svjetsko prvenstvo. Drugi cilj je da probamo iznenaditi jednu od ove dvije selekcije. Tu prije svega mislim na Nizozemsku. Sigurno da ćemo uzeti tu priliku ako nam se ponudi. Švedska je apsolutni favorit u grupi, branioci su zlata, tako da ne treba puno trošiti riječi na njih. Ostat će nam ta borba za drugo mjesto protiv Nizozemske, iako su oni favoriti, mora se priznati. Zadnje tri-četiri godine ozbiljno rade i napredovali su u ozbiljnu selekciju, što su pokazali u kvalifikacijama gdje su zauzeli prvo mjesto ispred Hrvatske", naglasio je Burić.

Adut Zmajeva bez sumnje će biti navijači, koji se očekuju u velikom broju u Mannheimu.

"Gledajući količinu podrške i upita koju sam dobio, mislim da će dvorana biti ispunjena s našim navijačima. To je ogromna arena koja prima 13.000 ljudi, ali ja sam siguran da će naših biti između 5.000 i 7.000. Bit ćemo kao domaćini i to će nam pomoći u svakom slučaju. Gdje god igramo u Europi, dođu naši ljudi. Ovim putem im se zahvaljujem i znam da će napraviti odličnu atmosferu", kazao je Burić.

Osvrnuo se i na sezonu s Flensburgom, te otkrio koliko je zadovoljan svojom formom.

Benjamin Burić

"Korektna sezona. Dobro to sve ide. Zauzeli smo treće mjesto u prvom dijelu. Imali smo tu dva-tri kiksa. Međutim, sezona je duga i svašta se može desiti. Što se tiče mog sopstvenog učinka, to je isto korektno, ništa spektakularno. Dobio sam malo manje prilike ove polusezone, jer je došao novi trener, ali doći će to sve na svoje. Zadovoljan sam. Najbitnije da sam ostao zdrav", dodao je Burić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije