Završeni 458. skokovi sa Starog mosta u Mostaru: Vedad Dedić i Emel Tiro novi šampioni

3
Anadolija
Završeni 458. skokovi sa Starog mosta u Mostaru: Vedad Dedić i Emel Tiro novi šampioni
Foto: Anadolija / 458. skokovi sa Starog mosta

Tradicionalni 458. skokovi sa Starog mosta održani su u nedjelju, 28. jula, u Mostaru, a nastupilo je 38 skakača iz Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Skakači sa Starog mosta takmičili su se u dvije kategorije i to 18 u skokovima na glavu i 20 u skokovima na noge.

Prvo mjesto u skokovima na glavu zauzeo je Vedad Dedić, drugi je Evald Krnić, a treći Dino Bajrić.

Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"

Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"

U skokovima na noge prvi je bio Emel Tiro, drugi Igor Kazić, a treći Jasmin Kreso.

Za najboljeg skakača proglašen je Armin Karalić Bakota.

Tradicionalno, petočlani žiri ocjenjivao je skokove na noge u dvije serije i na glavu. Jedan od glavnih ciljeva posljednjih godina je uvrštavanje skokova na UNESCO-vu listu zaštićene nematerijalne baštine.

Mlada Mostarka Petra Kožul prije skokova je izvela performans, odnosno ples na svili s luka mosta, priredivši pravi spektakl nad Neretvom.

Na platou ispod Starog mosta u Mostaru u utorak je održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

458. skokovi sa Starog mosta
Foto: Anadolija: 458. skokovi sa Starog mosta

Stari most u Mostaru izgrađen je 1566. godine i bio je najveća lučna konstrukcija toga doba u svijetu. Dao ga je sagraditi sultan Sulejman Veličanstveni. Građenje je povjerio graditelju Mimaru Hajrudinu.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini i borbi u Mostaru između 1992 i 1995. godine, Stari most je bio meta artiljerijskih napada. Granate ispaljene sa položaja Vojske RS i JNA u proljeće 1992. godine oštetile su luk mosta, dok je poznata kula Čardak na njegovoj zapadnoj kapiji u potpunosti izgorjela.

Nakon dvodnevnog granatiranja s položaja Hrvatskog vijeća odbrane, Stari most je srušen 9. novembra 1993. godine. Tada je gotovo potpuno uništena i historijska jezgra grada u njegovom okruženju.

Obnovljen je i ponovo otvoren za javnost 23. jula 2004. godine, a od 2005. Stari most je dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije