Trudna paraolimpijka osvojila medalju: 'Pripremala sam se na bebine udarce, da ostanem mirna'

0
Radiosarajevo.ba
Trudna paraolimpijka osvojila medalju: 'Pripremala sam se na bebine udarce, da ostanem mirna'
Foto: Screenshot / Instagram

Trudnoća i majčinstvo ne može nas zaustaviti ni u čemu – barem onda kad je sve u redu i nema nikakvih poteškoća, odnosno kad se buduća mama dobro osjeća. A onda ima i ona kategorija posebno upornih mama...

Trudnoća nije bolest i sve što radimo i inače, možemo raditi u trudnoći – sve dok se osjećamo dobro, dok nam doktor to dopušta i dok nam odobrava. Nekima to znači da će i dalje nastaviti raditi, nekima da će nastaviti vježbati, a nekima da će – otići na paraolimpijske igre i osvojiti medalju.

Britanka Jodie Grinham upisala se u historiju, a njena pobjeda dobila je poseban značaj. Naime, ovu je brončanu medalju u streličarstvu osvojila u sedmom mjesecu trudnoće! Pa, moramo priznati da je ovo jedna sasvim nova dimenzija 'aktivne trudnoće'.

U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta

U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta

Nakon osvojene medalje Jodie Grinham je za The Guardian rekla: "Beba se nije prestala micati, beba mi je govorila 'šta to radiš'? Bila mi je prava čast znati da je beba tu i da imam taj mali mjehurić u trbuhu koji mi pruža podršku", rekla je Grinham.

U njenom sportu, streličarstvu, beba niti u jednom trenutku nije u opasnosti, ali je beba u opasnost mogla dovesti maminu pobjedu. Naime, Grinham je zapravo najviše brinula o tome kako je njezina beba potencijalno mogla utjecati na njenu izvedbu.

Egipatska sportistkinja nastupila na Olimpijadi u sedmom mjesecu trudnoće: "Nosim malog olimpijca!"

Egipatska sportistkinja nastupila na Olimpijadi u sedmom mjesecu trudnoće: "Nosim malog olimpijca!"

"Stvarno me počelo brinuti da će se beba pomaknuti kad ja budem izvlačila i da će to utjecati na moj udarac, ali moj trener i ja proveli smo puno vremena radeći male pripreme tokom trudnoće, kako bih se ja naviknula na taj osjećaj udaraca", rekla je Grinham.

Dodala je kako je između i tokom svojih mečeva hvalila svoje dijete govoreći stvari poput "mama te voli, mazit ću te za minutu". "Onda bih ga nakon toga malo pomazila i rekla da je sve u redu, znam da je to puno buke, puno otkucaja srca", rekla je.

Grinham je debitirala na Paraolimpijskim igrama 2016. u Riju i osvojila srebro, ali je propustila OI u Tokiju zbog povreda izazvanih padom. Kad je kretala na Paraolimpijske igre 2024., Grinham je izjavila da se "nada medalji" i da će biti "razočarana" ako to ne učini.

Paraolimpijka je, inače, govorila o svom iskustvu i problemima plodnosti. Nakon što su ona i suprug odgodili trudnoću u iščekivanju igara u Tokiju, koje su na kraju odgođene, neko duže vrijeme su ona i partner imali problema sa začećem. Uprkos teškom putu do roditeljstva, Grinham i njen partner dočekali su svoje prvo zajedničko dijete, sina Christiana, 2022. godine.

Zato je odlučila da ovoga puta neće više čekati na svoje drugo dijete.

Čestitke, momci: Bh. odbojkaši osvojili srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama

Čestitke, momci: Bh. odbojkaši osvojili srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama

"Više neću odgađati stvaranje porodice zbog svoje karijere", rekla je. "Trebala bih moći oboje. I upravo smo to odlučili. Evo me u sedmom mjesecu trudnoće, natječem se", rekla je Grinham, te dodala kako je uvjerljivo najviše plakala kad je osvojila medalju.

Inače, početkom sedmice u kojoj je osvojila medalju, Grinham je morala posjetiti ljekara jer se beba nije micala, ali pokazalo se da je sve u redu. Doktorica ju je zamolila da se odmori čim završi s natjecanjem.

"Želim biti majka i sportašica", rekla je Grinham. "Nisam spremna žrtvovati nijedno od tog, ali kod kuće sam mama".

Inače, Grinham je rođena sa skraćenom lijevom rukom, bez prstiju i sa samo pola palca na toj ruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije