Svjetskom prvaku prijeti suspenzija zbog kršenja dopinških pravila

Fena
Svjetskom prvaku prijeti suspenzija zbog kršenja dopinških pravila
Foto: EPA-EFE / Christian Coleman

Svjetskom atletskom prvaku na 100 metara, Amerikancu Christianu Colemanu (24) prijeti suspenzija zbog koje bi mogao propustiti Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine nakon kršenja pravila za borbu protiv dopinga.

Američki sprinter je u izjavi na Twitteru otkrio kako mu prijeti suspenzija nakon što je u posljednjih 12 mjeseci propustio tri testiranja na doping što po pravilniku može rezultirati jednogodišnjom ili dvogodišnjom suspenzijom.

Posljednji put Coleman je propustio testiranje 9. decembra prošle godine, a prije toga 16. januara 2019. i 26. aprila 2019. godine.

U svom postu Amerikanac tvrdi kako je posljednji propušteni test u decembru bio namjerni pokušaj antidoping dužnosnika da ga pokušaju uhvatiti.

Coleman, koji je favorit za olimpijsko zlato u utrci na 100 metara u Tokiju, je najavio kako će se žaliti Odjelu za integritet atletike (AIU), jer nema podataka o tome da je iko dolazio k njemu ili ga je nazvao. Kazao je kako je 9. decembra bio u božićnoj kupovini optužujući antidoping agente da postavljaju zamku kako bi ga uhvatili.

"Nemojte mi reći da sam propustio test ako se prikradete mojim vratima, nema nikakvog zapisa da je iko došao kod mene. Bio sam više nego spreman i na raspolaganju za testiranje, samo sam trebao primiti telefonski poziv", rekao je on dodavši kako vjeruje da je ovo "pokušaj da me se natjera da propustim test."

Coleman je pobijedio na utrci na 100 metara na svjetskim prvenstvima u Dohi prošlog septembra s rezultatom 9.76, a u Dohi je osvojio zlato u utrci 4x100m. Ima i srebro na 'stotki' sa SP-a u Londonu 2017.

Međutim, Coleman nije niti trebao nastupiti u Dohi jer je i tada iza sebe imao tri propuštena testa.

Propustio se testirati 6. juna 2018., te 16. januara i 26. aprila 2019. godine. Međutim, izvukao se na tehnikalije. Naime, dokazao je kako je njegov prvi propušteni slučaj bio 1. aprila, a ne 6. juna, što je značilo da tri neuspješna testiranja nisu bila unutar 12 mjeseci.

Međutim, vijest da je u decembru prošle godine propustio još jedan sastanak s istražiteljima, znači da su njegovi prijestupi ujanuaru i aprilu prošle godine još uvijek na snazi.

"Nikada neću koristiti dodatke ili lijekove za povećanje performansi", rekao je Coleman dodavši da je spreman svaki dan tokom cijele karijere testirati se na drogukako bi dokazao svoju nevinost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije