Prvi masovni projekat za djecu nakon pandemije

Radiosarajevo.ba
Prvi masovni projekat za djecu nakon pandemije
AK Novi Grad / Takmičenje

Eksperti Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo, zajedno sa svojim eksternim saradnicima iz polja ortopedije, statistike i kineziologije organizuju četvrtu sezonu Quickie dječije atletske lige.

Liga ima za cilj da djeci i roditeljima prezentuje atletiku kao veoma bitan sport, s čim pokušavaju kod djece nametnuti ispravan rast i razvoj kroz osnovne kretne aktivnosti kao što su trčanje, bacanje i skakanje!

"U prethodne tri sezone Quickie dječije atletske lige, a i kroz druge klubske aktivnosti, zaključili smo da nam sve više djece dolazi sa slabo usvojenim osnovnim kretnim elementima. Ta slaba motorna usvojensot povezuje se i sa drugim manjkavostima kao što su prekomjerna kilaža, deformiteti i slabe radne navike", saopćeno je iz ovog kluba.

Često se zapitamo zašto je to tako, navode iz kluba.

"Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je taj da se djeca sve manje igraju, a sve više borave u zatvorenom. Svaka dječija igra u svojoj strukturi sadrži osnovne atletske elemenate, neke čak i do 90 odsto. Pošto nam se djeca sve manje igraju, samim tim sve manje trče, skaču i bacaju, to rezultira slabom usvojensoti tih elemanta i to dalje lančano vodi do gojaznost, deformiteta i tako dalje", saopćeno je iz AK Novi Grad.

Zato je slogan ovogodišnje Quickie dječije atletske lige “Nek vaše dijete ostane sposobno” kako bi poslali poruku roditeljima, da moratju djelovati u pravcu da se dijete što više igra i bavi sportom, jer je to jedini način da ostane sposobno.

"Pored toga što želimo da osvijestimo roditelje o važnosti bavljenja djece atletikom od pet do dvanaest godina, Quickie dječija atletska liga  ima za cilj  da kroz testiranja latentnih dječijih dimenzijalnosti pruži priliku da svako dijete, bez obzira bavi li se atletikom ili nekim drugim sportom, otkrije i iskaže svoje individualne kineziološke potencijale ili manjkavosti i da kroz povratnu informaciju od strane dijagnostičara počne na vrijeme raditi na svojim vrijednostima ili manjkavostima kako bi unaprijedio svoj talenat ili otklonio neki problem ukoliko ga ima. ", saopćeno je iz AK Novi Grad.

Prvo kolo je 27. juna u Centru Safet Zajko. Broj djece je ograničen na 200 učesnika, prijavite svoje dijete i omogućite mu slobodu kretanja, poručuju iz kluba..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije