Svaka čast! Kung Fu reprezentacija BiH osvojila 9 zlatnih medalja!

Radiosarajevo.ba
Svaka čast! Kung Fu reprezentacija BiH osvojila 9 zlatnih medalja!
/ Foto: Kung Fu WuShu Savez BiH
U Turskom gradu Edirne je proteklog vikenda održano 3. Balkansko WuShu prvenstvo, u kojem je učešće uzela reprezentacija Bosne i Hercegovine i ostvarila veliki uspjeh.

Kung Fu WuShu reprezentacija BiH, s vrlo malo podrške i znanja domaće javnosti, godinama postiže izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima, pa je tako bilo i ove godine na 3. Balkanskom WuShu prvenstvu odrzanom od 3. do 5. juna u Turskom gradu Edirne.

Kung Fu WuShu savez Bosne i Hercegovine je na prvenstvo uputio 40 takmičarki i takmičara pod vodstvom selektora i trenera Mirsada Nokte, koji su se takmičili u tri discipline: Sanda (puni kontakt), Quinda (polukontakt) i Taolu (individualne forme i forme s oružjem) i osvojili 32 medalje: 9 zlatnih, 12 srebrenih i 11 bronzanih:

S obzirom na ovaj uspjeh bili su drugoplasirana reprezentacija u generalnom poretku, nakon prvoplasirane Turske reprezentacije.

Kung Fu WuShu savez Bosne i Hercegovine saopćio je i kako je primio i nekoliko značajnih priznanja za doprinos razvoju ovog sporta.

Šta je WuShu?

WuShu je kineska borilačka vještina, umjetnost, disciplina, koja objedinjuje mnogo različitih stilova. Prvobitno (za vrijeme prolongirane ere hladnog oružja) WuShu je bio korišten u vojsci da bi se lakše pokorilo protivnike, te kao tjelovježba i vježba samoobrane običnih ljudi, ali istovremeno i kao njihova vježba za zdraviji tjelesni i duhovni život. S konceptom napada i obrane kao temeljnim pokretima i kineskom tradicionalnom kulturom kao „backgroundom“, u modernim vremenima WuShu se odvojio od vojničkih vještina i danas je moderni sport koji objedinjava natjecateljske discipline koje uključuju individualne forme, forme s oružjem, parove i demo skupine. Njegove vrijednosti kao samoobrambene vještine, njegovi učinci na zdravlje i njegova kulturno obrazovna uloga, karakteristike su zbog kojih je tradicionalni WuShu izuzetno cijenjen među ljudima različitih kulturnih naslijeđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije