Stazama Bosne Srebrene: Trka na 10 kilometara

Radiosarajevo.ba
Stazama Bosne Srebrene: Trka na 10 kilometara
Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković, Darko Lončar, Mladen Grujičić

U nedjelju 9. maja 2021. godine, sa startom u 16 sati, će u Srebrenici biti održana prva međunarodna cestovna trka na 10 kilometara, “Stazama Bosne Srebrene”.

Organizator je udruženje “Dečki u plavom” iz Sarajeva koje će biti domaćin događaja uz podršku Opštine Srebrenica.

AIMS staza

Udruženje “Dečki u plavom” je na ljeto prošle godine bilo domaćin prvog od AIMS-a (Asocijacija međunarodnih maratona i trka na duge staze), certificiranog cestovnog maratona, Two Cities Marathon, te niza drugih trkačkih događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prošlog vikenda su AIMS mjeritelji svoj zadatak obavili i u Srebrenici gdje će trkači također imati priliku oprobati se na regularno premjerenoj distanci od 10 kilometara.

"U Srebrenici očekujemo najbolje domaće, ali i regionalne atletičare, koji će trčati pod prismotrom Seada Konde, rekordera BiH na 10 kilometara (29:29.8 – 1975. godine) i u maratonu (2:15:55 – 1975. godine), koji će ovdje biti u funkciji kontrolora regularnosti. Već imamo planove i za sljedeću godinu kad ćemo imati trku za rekreativce na 3 kilometra i za djecu na 1 kilometar", rekao je predsjednik udruženja “Dečki u plavom”, Darko Lončar.

Do 300 učesnika

Zbog trenutačne epidemiološke situacije broj takmičara na ovoj trci je limitiran na 300 učesnika, uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Organizatori su odlučili osigurati i besplatne startnine za trkače sa područja opštine Srebrenica i osobe sa invaliditetom.

Udruženje “Dečki u plavom” ovim projektom teži obogatiti društvene sadržaje u Srebrenici, učiniti ovaj grad mjestom okupljanja trkača iz BiH i regije te na taj način privući veliki broj posjetilaca i turista u Srebrenicu, koja obiluje prirodnim ljepotama.

Svi zainteresovani trkači na trku se mogu prijaviti na: www.deckiuplavom.ba.

Krajnji rok za prijave je 23. april 2021. godine.

Posebne napomene

Iz organizacije posebno napominju da su na trci u Srebrenici strogo zabranjena bilo kakva politička, nacionalna i slična obilježja kako bi događaj protekao potpuno u sportskom tonu i bez ikakvih podjela.

Nastupiti se može isključivo u službenoj majici trke ili u bijeloj majici bez bilo kakvih slogana, poruka ili oznaka.

Svako kršenje spomenutih pravila dovodi do diskvalifikacije.

Ciljevi su vratiti sport i osmijeh na ulice Srebrenice.

Bosna Srebrena

Srebrenica se u srednjovjekovnim izvorima prvi put spominje davne 1291. godine, nakon čega je po njoj naziv dobila i franjevačka provincija Bosna Srebrena, čija je zadaća bila širiti prosvjetu i kulturu. Po tome je i ova trka dobila svoj naziv.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena je jedina ustanova koja neprekinuto djeluje na ovim prostorima od srednjeg vijeka.

Bosna Srebrena je jedno vrijeme obuhvatala prostore daleko izvan granica Bosne i Hercegovine, prostiravši se od Jadranskog mora sve do Budima i Sofije.

U Srebrenici je postojala kovnica novca, a grad je imao svoje sudstvo i pečat. Krajem 14. vijeka je Srebrenica postala najvažnije rudarsko središte i najznačajnije gradsko naselje bosanske države.

Prije trke u Srebrenici Udruženje “Dečki u plavom” će biti domaćin i sportsko-ekološke trke “Trčkim. Uživam. Recikliram.” koja se održava u Sarajevu 24. aprila 2021. sa početkom u 16 sati.

Prijave su otvorene putem linka: www.deckiuplavom.ba do 15. aprila 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije