Spuštena zavjesa na Paraolimpijske igre u Pekingu: Kina trijumfovala sa 61 medaljom

0
Radiosarajevo.ba
Spuštena zavjesa na Paraolimpijske igre u Pekingu: Kina trijumfovala sa 61 medaljom
Foto: EPA / Olimpijske igre

Paraolimpijske igre u Pekingu 2022., koje su počele 4. marta, završene su u nedjelju svečanošću na nacionalnom stadionu u Pekingu, javlja AA.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Andrew Parsons rekao je da su učesnici desetodnevnog događaja pobornici mira i da su njihova djela govorila mnogo više od riječi.

"Nakon tri uzastopna održavanj igara u Aziji, paraolimpijski pokret je veći i jači", rekao je Parsons.

Vojin Mijatović o Dodikovom mitingu: "Prođe još jedan performans oligarhije, a šta dalje junaci?"

Vojin Mijatović o Dodikovom mitingu: "Prođe još jedan performans oligarhije, a šta dalje junaci?"

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu trijumfovala je Kina sa rekordom svih vremena sa osvojenom 61 medaljom, među kojima je 18 zlatnih.

Druga po broju osvojenih medalja je Ukrajina čiji su paraolimpijski osvojili 29 medalja, među kojima 11 zlatnih, a Kanada zauzela treće mjesto s 25 medalja, među kojima je osam zlatnih.

Na završnoj ceremoniji paraolimpijska zastava predana je zvaničnicima Milana i Cortine d’Ampezzo, gradova domaćina Zimskih paraolimpijskih igara 2026. godine.

Podsjetimo, na 24. Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu Bosnu i Hercegovinu predstavljali su alpski skijaši Ilma Kazazić i Jovica Goreta.

Bh. delegacija je brojala šest članova, a uz sportiste to su još bili treneri Nijaz Memić i Lejla Dedović, te ljekar Mirsad Muftić i šef misije Amel Kapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije