Ilma Kazazić iz Pekinga: Za mene je veliki uspjeh bio doći na ove igre

4
V. A. Z.
Ilma Kazazić iz Pekinga: Za mene je veliki uspjeh bio doći na ove igre
Foto: Privatni album / Kazazić je u utrci veleslaloma osvojila 16. mjesto.

Na 24. Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, koje će trajati do 13. marta, Bosnu i Hercegovinu predstavljaju alpski skijaši Ilma Kazazić i Jovica Goreta.

Kazazić je u utrci veleslaloma osvojila 16. mjesto. U ekskluzivnom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Kazazić kaže da je utrka bila dosta zahtjevna "zbog uslova na stazi".

"Ne mogu biti nezadovoljna 16. mjestom jer je za mene veliki uspjeh bio doći na ove igre nakon izgubljene nade zbog povrede ramene kosti koja me zadesila u najvažnijem trenutku sezone. Moj fokus je sada na slalomskoj utrci koja je po izmijenjenom programu 12. marta", kaže Kazazić.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Interesantna staza

Bh. skijašica se osvrnula i na uslove na stazi.

"Staza je interesantna ali težinu samoj stazi daje snijeg koji je bio primijetno drugačiji od staze za trening. Kombinacija leda i mekanog vještačkog snijega za nas paraolimpijce je prilično izazovna iako tako nije djelovala iz daleka", kazala je Kazazić.

Prema njenim riječima, konkurencija je izuzetna.

"Djevojke koje su skijale sa mnom su u treningu na snijegu skoro 300 dana u godini. U njihovim državama u ovaj sport se ulaže poprilično i samim tim njihove države mogu da se nadaju podijumu. Nažalost, mi nemamo toliko podrške, upravo zato i jest uspjeh kad se kvalifikujemo na jedno ovako veliko takmičenje, među najbolje takmičare svijeta. Ono što nama sportistima daje najviše vjetra u leđa su ljudi poput firme "Mistral" koja je vjerovala u mene kada sam i sama nadu gubila i pružila podršku prije svega moralnu a onda i finansijsku. Zahvaljujući njima predstavljala sam državu na opremi koja parira konkurenciji, pa mogu reći da smo tu bile u jednakim položajima kako i dolikuje jednom ovakvom događaju. Za sebe kažem da sam sretnica što sam uposlenik ove firme jer zaista cijene ovo što radim i dosta su fleksibilni, što kod mene izaziva jos veću želju za uspjehom, kako na borilistu, tako i na poslu", rekla je Kazazić.

COVID-19 i dalje je veliki problem u svijetu. Kazazić nam je ispričala da se svaki dan takmičari moraju testirati.

"Uvijek postoji doza straha od pozitivnog testa. Kretanje nam je ograničeno samo na olimpijska sela i borilišta. Nije nam dozvoljen izlazak iz tog kruga", kaže Kazazić.

Na naše pitanje šta će raditi nakon slaloma, Kazazić je kazala:

"Nakon slaloma, vraćam se svojim svakodnevnim obavezama na poslu i fakultetu, te nastavljam sa treninzima i stavljam fokus na naredne utrke već od aprila ove godine", rekla je Kazazić.

Na kraju je dodala da je raspoloženje u ekipi "pozitivno i veselo".

"Spremni smo za naše naredne utrke. Osjećaj je dobar i nadam se da ćemo uspjeti napraviti dobre plasmane u slalomu", zaključila je Ilma Kazazić.

Bh. delegacija broji šest članova

Podsjetimo, bh. delegacija broji šest članova, a uz sportiste to su još treneri Nijaz Memić i Lejla Dedović, te ljekar Mirsad Muftić i šef misije Amel Kapo.

Kazazić, članica Ski kluba Ilmer iz Sarajeva, prva je paraolimpijka u historiji Bosne i Hercegovine koja je ostvarila olimpijsku normu za nastup na POI u Pjongčangu 2018., na kojim je osvojila 12. mjesto u slalomu i 15. mjesto u veleslalomu.

Na Svjetskom prvenstvu 2019. u Sloveniji osvojila je osmo mjesto. Na svjetskoj rang listi 2019. bila je među top 20 skijašica i jedina je djevojka na zapadnom Balkanu koja skija sa cerebralnom paralizom i takmiči se na međunarodnoj sceni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije