... / Sportista iz BiH kažnjen zbog dopinga

14. 07. 2020. u 14:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je od plivača Fatiha Tahirovića prikupila uzorak urina za doping kontrolu van takmičenja, te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca "Vilanterol" koja se nalazi na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) za 2020. godinu, u grupi „S3. Beta-2 agonisti“, zabranjenih na takmičenju i van takmičenja.

Plivački savez Bosne i Hercegovine je Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju od četiri mjeseca.

Vilanterol je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, vilanterol pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Također, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD - om (hronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine apeluje na sve one sportiste koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od strane nadležnog liječnika da obrate pažnju na važeću Listu zabranjenih sredstava („Službeni glasnik BiH“ broj 80/19), te podsjeća da su sportisti lično odgovorni za sve ono što unose u organizam.

"S ciljem očuvanja zdravlja sportista i čistog sporta Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, u uslovima pandemije COVID-19, poduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportisti bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine preuzete ratificiranjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH.

Pozivamo sve sportiste na maksimalan oprez i poštivanje mjera nadležnih epidemioloških službi i institucija u vezi sa korona virusom COVID-19", naveli su iz ove agencije. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA