UFC spektakl, otvoreno "ostrvo borbi": Usman savladao Masvidala

Radiosarajevo.ba
UFC spektakl, otvoreno "ostrvo borbi":  Usman savladao Masvidala
PrtScr / Kamaru Usman i Jorge Masvidal

Kamaru Usman odbranio je naslov UFC prvaka velter kategorije nakon što je jednoglasnom sudijskom odlukom slavio protiv Jorgea Masvidala na otvaranju takozvanog “UFC ostrva borbi“.piše SCsport.

Na pola sata od Abu Dabija najjača MMA organizacija na svijetu našla je svoje sigurno utočište. Kako to priliči otvaranju nečega novog pripremili su spektakl, roster u kojem su čak tri borbe bile za titulu prvaka.

Kamaru Usman u glavnom meču branio je titulu prvaka u velteru protiv Jorgea Masvidala, čovjeka koji je samo šest dana prije meča dobio priliku života. Čak 17 godina čekao je na borbu za pojas u svojoj kategoriji, a onda je korona virus upraznio poziciju obzirom da je Gilbert Burns bio pozitivan.

Prvak iz Nigerije bio je favorit, a Masvidal je govorio kako ima recept za njega. Prva runda pokazala je da želi iznenaditi prvaka agresivnim pristupom i stekao se utisak da je uspio. Usman nije imao kvalitetno rješenje u tih prvih pet minuta. Druga runda je već otišla na stranu prvaka. Držao je Masvidala uz žicu oktagona i zadavao udarce.

U trećoj dionici konačno je Usman uspio minut prije kraja prebaciti borbu u parter, što je pokušavao u više navrata. Uputio je nekoliko udaraca laktom, ali nije uspio okončati meč. Masvidal kao da je ostajao bez snage, pa je Usman dominirao i u četvrtoj rundi.

Ostalo je posljednjih pet minuta u kojima je Masvidal morao tražiti nokaut. Nije imao snage te je Usman prenio borbu u parter i držao kontrolu za novu pobjedu.

Borbi večeri prethodio je ogled Alexandera Volkanovskog, Australca makedonskog porijekla i Maxa Hollowaya za titulu u perolakoj kategoriji. Volkanovski je imao 18 pobjeda u nizu u MMA, a sada je slavio podijeljenom odlukom sudija i zadržao pojas. Mnogi su mišljenja da je Holloway pokazao više i da je trebao vratiti titulu koju je nekada ranije držao dvije i po godine.

Rus Petr Jan postao je novi prvak UFC-a u bantamu. Jose Aldo je pretrpio batine kakvih se teško može sjetiti u svojoj karijeri. Dugo je odolijevao, ali sudija je meč prekinuo u petoj rundi.

Pobjedu je nakon tri veoma dobre runde slavila i Rose Namajunas koja je odlukom sudija savladala Jessicu Andrade.

U uvodnoj borbi glavnog programa Amanda Ribas je veoma brzo polugom na ruci savladala Paige VanZant. VanZant koja se u posljednje vrijeme istakla golišavim fotografijama, bila je u zadnjoj borbi po ugovoru. Izjavljivala je da zaslužuje jači ugovor, a prema prikazanom, upitno je da li će joj UFC ponuditi bilo kakav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije