Skandal: Slavna ultramaratonka završila 3. na utrci, a onda priznala da je dio prešla u - automobilu

0
Radiosarajevo.ba
Skandal: Slavna ultramaratonka završila 3. na utrci, a onda priznala da je dio prešla u - automobilu
Foto: BBC / Joakia Zakrzewski

Vrhunska britanska ultramaratonka diskvalificirana je iz utrke jer je koristila automobil tokom dijela rute!

Joasia Zakrzewski (47) završila je treća u utrci 2023 GB Ultras Manchester-Liverpool dugoj oko 80 kilometara, a neka četiri kilometra prešla je automobilom.

Njen prijatelj je za tamošnje medije kazao kako je dr. Zakrzewski pozlilo i da joj je žao zbog bilo kakve uzrujanosti. Slučaj je proslijeđen UK Athleticsu.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Wayne Drinkwater, direktor utrke GB Ultras, rekao je da je nakon ultramaratona dobio informaciju da je trkačica stekla "nesportsku natjecateljsku prednost tokom dijela takmičenja":

"Problem je istražen i, nakon što smo pregledali podatke iz našeg sistema za praćenje utrka, GPX podatke, uzela izjave našeg tima, drugih natjecatelja i same sudionice, možemo potvrditi da je trkačica sada diskvalificirana jer je koristila vozilo tokom dijela rute."

Drinkwater je rekao da je izvješće o diskvalifikaciji podneseno asocijaciji Trail Running, koja daje licencu za događaj i pridruženi je član UK Athletics.

Treće mjesto u utrci koja je održana 7. aprila sada je dodijeljeno Mel Sykes.

Predsjednik Škotske atletike David Ovens rekao je: "Vrlo je razočaravajuće čuti ovo, s obzirom na to da je Joasia imala tako uspješno razdoblje u posljednjih nekoliko godina. Nadam se da može ovo ostaviti iza sebe i da postoji nevino objašnjenje i da može nastaviti svoju uspješnu karijeru."

Adrian Stott, prijatelj dr. Zakrzewski, rekao je da je na lokaciju doputovala noć prije utrke, nakon što je putovala 48 sati iz Australije.

"Utrka nije išla po planu. Rekla je da se osjećala bolesno i umorno na utrci i da je htjela odustati", rekao je. "U potpunosti je surađivala s istražiteljima, dajući im potpuni opis onoga što se dogodilo. Iskreno joj je žao."

Stott je dodao: "Joasia je velika ambasadorica britanskog sporta i inspirirala je toliko žena da trče i postignu svoje ciljeve."

U februaru, na Taipei Ultramaratonu u Tajvanu, dr. Zakrzewski je pobijedila u 48-satnoj utrci - postavivši svjetski rekord na 411,5 km. Utrkujući se za Veliku Britaniju na Svjetskom prvenstvu na 100 km, osvojila je pojedinačno srebro 2011. i broncu 2014. i 2015.

Također je predstavljala tim Škotske u maratonu na Igrama Commonwealtha u Glasgowu 2014; 2020., u dobi od 44 godine, pobijedila je u 24-satnoj utrci u Australiji. Postavila je niz rekorda uključujući škotski 24-satni rekord, britanski 200k i škotski 100 milja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije