Spektakularni Sarajevo maraton u nedjelju 7. maja: Registrirani učesnici iz 35 država

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularni Sarajevo maraton u nedjelju 7. maja: Registrirani učesnici iz 35 država
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Emir Hastor, prvak BiH u maratonu

Još tri sedmice dijele nas od četvrte po redu cestovne utrke "Sarajevo maraton" koju i ove godine organizira Udruženje Dečki u plavom. 

Najmasovnija sportska i trkačka manifestacija u našoj zemlji, održaće se u nedelju, 7. maja 2023. godine, sa startom u 08:00 sati ispred sarajevske Vijećnice, najavili su organizatori.

"Očekuje nas spektakl na ulicama Sarajeva. Sudeći prema činjenici da je za 40% premašen prošlogodišnji broj prijavljenih učesnika, možemo reći da ovogodišnju manifestaciju slavimo kao praznik sporta, prijateljstva i druženja", rekao je Darko Lončar, direktor utrke.

Osim maratona na 42 kilometra i polumaratonske trke na 21 kilometar na kojoj će istovremeno biti održano i CISM Balkansko vojno prvenstvo, učesnike očekuje utrka na 5 kilometara, a za najmlajđe tu je i Kids Run.

"Želja nam je da ohrabrimo sve koji će ove godine istrčati utrku na 5 kilometara, da podignu ljestvicu još više i spreme se naredne godine za polumaraton, a kasnije i za maraton, a sve u skladu sa našim sloganom 'Let’s run and have some fun'. Ove godine na manifestaciji će nasupiti 1700 takmičara iz 35 država. Ako nas vrijeme posluži, ove godine možemo očekivati obaranje rekorda staze", najavio je Lončar. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Podsjetimo, staza Sarajevskog maratona spada među one rijetke koje spajaju dva entiteta i  grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Trenutni rekord staze je 2 sata 27 minuta i 28 sekundi, a postavio ga je Stenly Kipruto, atletičar iz Kenije.

Besplatno za svako dijete prijavljeno na Kids Run 

"Kids Run se organizuje na veliko zadovoljstvo naših najmlađih učesnika uzrasta od 6 do 12 godina, ali i velikog broja porodica koje će biti podrška na stazi dužine 460m.  Važno je istaknuti da su prijave na utrci Kids Run potpuno besplatne, a naše najmlađe očekuju medalje i pokloni sponzora", najavili su organizatori.

Prijave su otvorene do 21. aprila 2023. godine. Ukoliko se još uvijek niste prijavili, to možete uraditi putem linka: www.deckiuplavom.ba

Pobjednice 3. Sarajevo Marathona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Pobjednice 3. Sarajevo Marathona

U sklopu dvodnevne manifestacije bit će održane i tri panel diskusije, na teme: “Žene iz medija u patikama”, “Ozljede i bolna stanja u trčanju” i “Fizička aktivnost kod djece”.

Spektakl na ceremoniji otvaranja manifestacije

U subotu 6.maja s početkom u 19:00 sati na trgu Vijećnica bit će upriličeno Svečano otvaranje manifestacije Sarajevo marathon. Tom prilikom nastupit će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH, KUD Proleter, klub ritmičke gimnastike “Victoria”, a bit će održamn i rock koncert.

"Posebnu zahvalnost izražavamo predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Oružanih snagama BiH, Gorskoj službi spasavanja KS, ONE SEC, Crvenom križu FBiH, Crvenom krstu RS, KAF Spartans, te volonterima koji će brinuti o sigurnosti učesnika utrke", naglasio je Darko Lončar.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Sarajevo, a podršku projektu pružili su: Ministarstvo kulture i sporta KS, Turistička zajednica KS, Turistička organizacija Istočno Sarajevo, BH Telecom, Ministarstvo odbrane BiH, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Općina Stari Grad Sarajevo, OSCE Misija u BiH, Peugeot – AC BLOK, Carlsberg BH, Voda Sara – Sarajevski kiseljak, Argeta BH, Hell Energy, Mozzart Bet, Senigor, Xella, EF tim Tuzlić. Medijski partner utrke je Radio Sarajevo.

Gradonačelnica Sarajeva sa suprugom Alenom na utrci 5 KM u sklopu 3. SArajevo Marathona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Gradonačelnica Sarajeva sa suprugom Alenom na utrci 5 KM u sklopu 3. SArajevo Marathona

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije