Slavna atletičarka tužila IAAF jer su je "proglasili muškarcem"

Radiosarajevo.ba
Slavna atletičarka tužila IAAF jer su je "proglasili muškarcem"
Foto: EPA-EFE / Caster Semenya

Caster Semenya (28), južnoafrička olimpijka i šampionka utrke na 800 metara, jučer je stigla na prvo ročište nakon što je uputila žalbu protiv propisa kojima se ograničavaju nivoi testosterona u ženskom tijelu.

Svjetski čelnici atletike nastavili su braniti propis riječima "ako sportašica ima muški nivo testosterona, onda ima jednako uvećanje mišićne mase kao i kostiju kao muškarac."

Naime, Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) oduzela je Semenyi dozvolu da se i dalje takmiči zbog povišenog nivoa testosterona i samim time stavili pod znak pitanja njezin spol. Čelnik IAAF-a Lord Sebastian Coe pravda se riječima da ovaj propis "čuva fer i otvoreno natjecanje".

Suđenje se održava na Sudu za sportsku arbitražu (Court of Arbitration for Sport - Cas), u Švicarskoj i trajat će do petka, a presuda se očekuje 29. marta

Riječ je o novom IAAF pravilu, prema kojem atletičarke s prirodno visokim testosteronom moraju ili da se takmiče s muškarcima ili da uzimaju lijekove da smanje testosteron. Terapija bi morala trajati najmanje šest mjeseci, a potom bi se nivo testosterona morao održavati na "prihvatljivom nivou".

Novo pravilo trebalo je nastupiti 1. novembra prošle godine, no sad se čeka presuda Casa.

Semenya je ranije rekla da pravilo nije fer, kazavši kako samo želi da trči prirodno, "onako kako je rođena". Kada je imala 18 godina, tražili su da napravi tzv. 'gender test' (gender - spol), no rezultati nisu otkriveni javno.

Brojne sportske institucije pomno prate suđenje, jer se i sami žele odrediti po ovom pitanju, dodaje BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije