Najbrži Bosanac i Hercegovac postaje inženjer mašinstva

Fena
Najbrži Bosanac i Hercegovac postaje inženjer mašinstva
Facebook / Amel Tuka
Zenički atletičar Amel Tuka, kako je najavio na današnjoj pres-konferenciji svog Atletskog kluba Zenica, 30. decembra ove godine na Mašinskom fakultetu u Zenici branit će diplomski rad.

"Zbog toga sam i ostao duže u Zenici i odradio prvi dio priprema", kaže 28-godišnji Tuka, koji je još jedan primjer kako nauka i sport, istina uz velika odricanja, ipak mogu "ruku pod ruku".

Tuka je ove godine, a protekle atletske sezone, 10. februara u belgijskom Gentu, oborio bh. i balkanski dvoranski rekord na 800 metara, koji sada iznosi 1:46.33 minuta, a 21. februara u Beogradu i bh. dvoranski rekord na 400 metara - 47.14 sekundi.

"Prvi sam dio sezone odradio više i bolje nego sam i sam očekivao. Istrčao sam te rezultate, ali sam poslije Beograda, gdje sam imao malu upravu od krivina - jer je, stvarno, jako teško i naporno puno trčati dvoranu, ostao pomalo rezervisan u dvorani", smatra Tuka, koji dodaje kako su mu pomenuti dvoranski rekordi dali jako veliki motiv.

Pogotovo što se, kako je napomenuo, vratio na svoj stari sistem treninga, koji njemu najviše i odgovara.

"To je pokazalo i otvaranje ljetne sezone u Rimu na Dijamantskoj ligi, gdje sam u prvoj trci istrčao 1:45.68 i bio peti. Jednostavno, osjećao sam se fenomenalno, ali se nakon toga desila mala povreda na stopalu, koja me je spriječila da nastavim za onim što smo ja i trener zacrtali", ističe Tuka.

Međutim, najavljuje kako ga to nije pokolebalo te da ide dalje i u nove uspjehe, od kojih je najznačajniji bio u avgustu 2015. godine, kada je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Naredne ga godine, uz Evropsko dvoransko prvenstvo u Glasgowu, očekuje i Svjetsko prvenstvo na otvorenom u Dohi.

Za oba ova takmičenja treba potvrditi normu, koja za SP iznosi 1:45:80, što je do sada najjača norma, dok za EP u dvorani norma iznosi 1:49.00.

"To je nešto što nas atletičare i hrani i daje nam motivaciju, jer svake godine imamo dva velika takmičenja. Naravno da ću se više posvetiti i trkama Dijamantske lige", najavljuje Tuka, koji samo moli Boga da ga služi zdravlje te da više sluša svoje tijelo.

Kaže da ne treba baš u svim situacijama slušati ni trenera, nego upravo signale vlastitog tijela.

"Ja sam, inače, takav da slušam sve što trener kaže, ali nekada mislim da treba slušati svoje tijelo, jer ono daje najbolji znak. Tako da očekujem jednu jako dobru sezonu, sa dobrim rezultatima", kaže Tuka, ali napominje kako se za uspjeh moraju poklopiti svi faktori u tom mozaiku.

Sretan je, kaže, što je član Atletskog kluba Zenica i svoje lokalne zajednice, u kojoj je već devet godina.

"To je prešlo i u nešto više. Tu smo kao jedna porodica. Imamo svog kapitena, našeg vođu Hamzu Alića, od kojeg učimo mnogo i dan-danas. Bez obzira što postižemo ovakve rezultate. On nam puno pomaže oko svega", kaže Tuka, koji ističe kako je ponosan što zenički klub ima Mesuda Pezera, Dejana Mileusnića, Abedina Mujezinovića, koji su na vrhunskom nivou.

Dolazi, kaže, i njihova pratnja- visaš Maid Redžić, Sedin Heco u skoku u dalj i troskoku...

"Očekujem da i mlađi, uz nas, jer mislim da smo im mi primjer, znanju koje rezultate trebaju postizati da bi došli do izražaja i osvajali medalje na državnim prvenstvima i drugim takmičenjima", kaže Tuka, koji redovno sudjeluje i na ekipnim te pojedinačnim državnim takmičenjima iz kalendara ASBiH.

"Nikada se ne smije zaboraviti odakle dolazimo - ko smo, šta smo i gdje smo počeli. Gdje smo naučili svoje prve korake, tako da ja to gledam kao moj doprinos i zahvalnost klubu koji mi je pružio priliku i dao odskočnu dasku da se probijem u atletski vrh", ističe Tuka, koji najavljuje kako će, odmah po polaganju diplomskog ispita, otputovati u Portugal gdje će nastaviti treninge pod palicom svog italijanskog trenera Gianni Ghidinia, koji je i nacionalni trener reprezentacije svoje zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije