Sistemski riješiti finansiranje vrhunskog sporta Bosne i Hercegovine

0
Radiosarajevo.ba
Sistemski riješiti finansiranje vrhunskog sporta Bosne i Hercegovine
Foto: Olimpijski komitet BiH / Detalj sa okruglog stola

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u srijedu, 30. novembra upriličen je okrugli na kojem se okupilo oko pedeset predstavnika sportskih saveza BiH, olimpijaca, predstavnika ministarstava i medija.

Okrugli sto je počeo uvodnim izlaganjem predsjednika OK BiH prof.dr. Milanka Mučibabića i prezentacijom kojom je obuhvaćeno aktuelno stanje sistemskog finansiranja sporta u Bosni i Hercegovini iz koje su vidljive brojne anomalije i nedostaci, odnosno kompletno odsustvo organizovanog i sistemskog finansiranja vrhunskog sporta u našoj državi.

Učesnici okruglog stola su izrazili veliko negodovanje zbog postojećeg načina finansiranja koje dovodi u pitanje egzistiranje vrhunskog sporta u BiH.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Nacrt zakona o sportu: Nijedan sportista ne smije, zbog nedostatka novca, ne predstavljati državu

Nacrt zakona o sportu: Nijedan sportista ne smije, zbog nedostatka novca, ne predstavljati državu

"Sport je proglašen javnim interesom za BiH i kao takav mora biti adekvatno finansiran", rekao je Mučibabić.

Za riječ su se javili i predstavnici Sportskih saveza BiH koji su istakli:

"Svjedoci smo da već tri puta za deset godina nemamo usvojen državni budžet, a i kada je usvojen, grant za vrhunski sport je statistička greška u odnosu na prosjek Evropske unije koji iznosi 1 posto od ukupnog državnog budžeta", kazali su.

Također, navedeno je i kako u skladu sa postojećim kriterijima, vrhunski sportisti, sportski savezi BiH i Olimpijski komitet BiH, dobijaju minimalan dio iz grantova namijenjenih sportu, te se na iste može prijaviti bilo koje udruženje koje se bavi sportom, pa čak i na rekreativnoj osnovi.

Kao posljedicu svega ovoga, najbolji sportisti BiH nemaju adekvatne uslove za bavljenjem sportom, te odlaze iz  BiH i bore se pod drugim zastavama.

"Najveća zamjerka je minimalan ili nikakav budžet na državnom nivou kao i na ostalim nivoima administartivnog organizovanja BiH", rečeno je.

Na okruglom stolu, sportski radnici su također komentarisali i izrazili veliko negodovanje po pitanju nepostojanja sistemskog finansiranja mladih olimpijskih nada, potencijalnih i evidentnih olimpijaca.

Detalj sa okruglog stola
Foto: Olimpijski komitet BiH: Detalj sa okruglog stola

Izrazili su neslaganje po pitanju nagrađivanja za ostvarene sportske rezultate na evropskom i svjetskom nivou, kao i za nacionalne sportske penzije koje su minimalne i neusklađene na cijeloj teritoriji BiH.

Nakon dvosatne i konstruktivne diskusije svih učesnika Okruglog stola doneseni su sljedeći zaključci na kojima će se u kontinuitetu inzistirati kod nadležnih Ministarstava ili tijela i to da se:

-Uveća budžet za sport na svim nivoima vlasti BiH u skladu sa prosjekom Evropske unije koja iznosi 1 posto od ukupnog državnog što bi na državnom nivou iznosilo minimalno 10 miliona KM. 

-Usvoje adekvatni kriteriji za dodjelu sredstava, gdje sredstva sa državnog nivoa trebaju biti isključivo namijenjena za Olimpijski komitet BiH, Sportske saveze BiH i Paraolimpijski komitet BiH, što preporučujemo i entitetskim nivoima. Sredstva bi se koristila za pripreme, nastup i nagrade reprezentativnih selekcija ili reprezentativaca (olimpijaca). 

-Sredstva moraju biti operativna najkasnije od 01.01. za predstojeću godinu, a ne u decembru kada su gotovo sva takmičenja i aktivnosti završene. 

- Da se izdvaje značajnih sredstava od igara na sreću, a posebno sportskih kladionica koje koriste sport, sportiste i sportske manifestacije kao osnovno sredstvo funkcionisanja i izvor dobiti. 

-Izdvojiti adekvatna sredstva za program "Podrška mladim olimpijskim nadama" na svim nivoima vlasti BiH. 

-Izdvoje adekvatna sredstava za program „Podrška za vrhunske sportiste“ koja bi se usmjerila prema potencijalnim olimpijskim kandidatima i olimpijcima Bosne i Hercegovine. 

-Formira jedinstven sistem nagrađivanja za vrhunske rezultate na državnom, odnosno entitetskim nivoima ostvarenih na olimpijskim igrama, evropskim i svjetskim prvenstvima. 

-Napravi jedinstven sistem za dodjelu identičnih naknada na nivou BiH – nacionalnih sportskih penzija za sve vrhunske sportiste. 

-Usvojiti strategiju razvoja sporta BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije