Gudeljević donijela odluku: Ovo su zaslužni i vrhunski sportisti BiH

0
B. T.
Gudeljević donijela odluku: Ovo su zaslužni i vrhunski sportisti BiH
Foto: Arhiv / Neki od vrhunskih sportista

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, na prijedlog Komisije za kategorizaciju sportista na nivou BiH za 2020. godinu, donijela je odluku o dodjeli zvanja zaslužnog sportiste BiH i vrhunskog sportiste međunarodnog razreda za ovu godinu.

Ovom odlukom dodjeljuje se ta zvanja u skladu sa ostvarenim sportskim rezultatima koji je sportista ostvario na zvaničnim međunarodnim takmičenjima u sportskim disciplinama koje su na zvaničnom programu Olimpijskih igara u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), Paraolimpijskih igara u organizaciji Internacionalnog paraolimpijskog komiteta (IPC) i Specijalne olimpijade u organizaciji Međunarodne specijalne olimpijade, odnosno plasmanom za učešće na navedenim takmičenjima. 

Zvanje zaslužnog sportiste BiH za 2020. godinu dodjeljuje se:

Đurđica Šišul Rajher

Memnun Hadžić

Jasmin Mrkonja

Samir Avdić

Fikret Čaušević

Esad Durmišević

Nedžad Salkić

Ejub Mehmedović

Zikret Mahmić

Refija Okić

Ševko Nuhanović

Mehmed Čolić

Tima Džebo

Zvanje vrhunskog sportiste međunarodnog razreda za 2020. godinu dodjeljuje se:

Larisa Cerić

Sanja Kusmuk

Kemal Mešić

Marko Šljivić

Emir Lokmić

Amel Tuka

Miloš Čolić

Ervin Bejdić

Mesud Pezer

Jelena Arnautović

Damir Džumhur

Dževad Pandžić

Zerina Skomorac

Elvedina Muzaferija

Kategorisani sportisti ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu pod uvjetima utvrđenim posebnim rješenjem o kategorizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i to:

a) Zaslužni sportisti ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uvjet za odlazak u penziju u skladu sa odredbama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.

b) Vrhunski sportisti međunarodnog razreda ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu, a koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata koji je bio osnov za kategorizaciju. Visina jednokratne novčane nagrade zavisi od postignutog rezultata na takmičenju na kojima je sportista učestvovao. Vrhunski sportisti međunarodnog razreda mogu uživati navedena prava samo ako se aktivno bave sportom u navedenom periodu, a isto tako vrhunski sportisti međunarodnog razreda koji su kategorisani na osnovu ispunjene A norme za Olimpijske igre ili Svjetsko prvenstvo, ne mogu po istom osnovu biti kategorisani i nagrađeni naredne godine.

Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine, kao i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2020. godinu, donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. 

Sredstva za isplatu jednokratne novčane nagrade osiguravaju se u budžetu Ministarstva, za svaku tekuću godinu.

Maksimalan iznos jednokratne novčane nagrade koji može ostvariti zaslužni ili vrhunski sportista međunarodnog razreda ne može biti veći od 15.000 KM, a maksimalan iznos "Granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda" ne može biti veći od 150.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije