Zaslužni sportisti iz FBiH su diskriminirani u odnosu na njihove kolege iz RS

0
Radiosarajevo.ba
Zaslužni sportisti iz FBiH su diskriminirani u odnosu na njihove kolege iz RS
Foto: OKBiH / Ilustracija

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta BiH na 31. sjednici ponovo je razmatrao otvoreno pitanje u vezi s nacionalnim penzijama za vrhunske sportiste iz Federacije BiH, a koji se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na njihove kolege iz RS-a.

Naime, zaslužni sportisti, osvajači olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja, koji su nastanjeni u RS-u, od 2007. godine primaju nacionalne sportske penzije, dok njihove kolege nastanjene u Federaciji BiH još nisu riješile taj status, ne primaju nikakve apanaže i teško žive, iako su neki od njih igrali u istom klubu, u isto vrijeme i osvajali iste medalje. 

"Još jednom apelujemo na odgovorne u Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vijeću ministara BiH te u Vladi Federacije BiH da iznađu način i izbalansiraju status zaslužnih sportista iz Federacije BiH sa statusom koji imaju sportisti u drugom entitetu i riješe ovaj dugogodišnji problem, kao što su riješile nadležne institucije u RS", saopćeno je iz OKBiH. 

Podsjetili su da je Slađana Golić, koja je sa Vesnom Bajkušom i Razijom Mujanović nastupala za reprezentaciju Jugoslavije i osvajačice su olimpijskog srebra 1988. u Seulu, prima nacionalnu penziju, ali ne i druge dvije košarkašice i to samo zato jer Golić živi u Banjoj Luci, a Bajkuša i Mujanović na teritoriji FBiH. 

Ovo je samo jedan od primjera neravnopravnog položaja sportista koji su nastanjeni u FBiH u odnosu na sportiste nastanjene u RS-u, a ako je neko zaslužio penziju, onda su to olimpijski i svjetski šampioni koji su najbolji ambasadori BiH. 

"Rješavanje pitanja nacionalnih sportskih penzija u FBiH će biti i podstrek mladim sportistima da se nastave baviti vrhunskim sportovima jer će nakon ostvarenja sportskog i olimpijskog sna imati minimum dostojanstva i životne sigurnosti", saopćeno je iz OKBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije