Nacrt zakona o sportu: Nijedan sportista ne smije, zbog nedostatka novca, ne predstavljati državu

0
Radiosarajevo.ba
Nacrt zakona o sportu: Nijedan sportista ne smije, zbog nedostatka novca, ne predstavljati državu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Pres-konferencija Samira Avdića

„Nacrt zakona o sportu KS, kojeg je na posljednjoj sjednici utvrdila Vlada KS, u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje mnogo temeljitije obrađuje kompletan sportski sistem u Kantonu Sarajevo“.

Kazao je to na današnjoj konferenciji za medije ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, obrazlažući Nacrt koji će biti razmatran u Skupštini KS po formiranju novog saziva ovog zakonodavnog tijela.

Između ostalog, ministar je danas kazao kako se Nacrtom definira da je sport djelatnost od javnog interesa za Kanton i jedinice lokalne samouprave u sastavu KS zbog utjecaja na zdravlje, zdravstveni sistem, privredni i-ekonomski razvoj, kulturni i socijalni ambijent. Naglasak je stavio i na dio koji se tiče finansiranje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Za četiri nacionalna kulturna društva izdvojeno 315.000 KM

Za četiri nacionalna kulturna društva izdvojeno 315.000 KM

„U obavezi smo da osiguramo finansijska sredstva kako bi sport u Kantonu Sarajevo funkcionirao na najbolji mogući način“, naveo je ministar Avdić.

Podsjetio je da Vlada KS, odnosno Ministarstvo na čijem je čelu, u mnogo slučajeva u protekle dvije godine reagiralo na potrebe državnih selekcija, pojedinaca i klubova.

„Kanton Sarajevo je bio taj koji je održavao sistem sporta, ne samo na teritoriji na kojem imamo nadležnost, već i mnogo šire. Ponosan sam na to, uvijek smo imali odgovoran i jasan pristup, a to je da ni jedna državna selekcija i vrhunski sportista ne smije doći u situaciju da zbog nedostatka sredstava ne predstavlja državu“, izjavio je ministar Avdić.

Pored finansiranja javnog sporta, kako je objasnio, Nacrtom su uređeni programi i projekti u oblasti sporta, ugovori o realizaciji, podnošenje prijedloga programa, uslovi i kriteriji za finansiranje, programski kalendari s dinamikom izvršavanja.

Također, precizirano je i provođenje nadzora nad realizacijom programa, povrat budžetskih sredstava, sredstva za finansiranje, olakšice za ulagače sredstava za razvoj sporta, kantonalna nagrada, priznanja i stipendije za sport, nagrade u sportu, podrška zaslužnim sportistima i sportskim radnicima.

Uređeni su i uslovi za organizaciju takmičenja, kandidovanje za organizovanje međunarodnog sportskog takmičenja. Nacrt, također, tretira i sportske priredbe, sportske objekte, kategorizacije sportskih objekata, obaveze vlasnika sportskih objekata, javne sportske terene, suzbijanje nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama, informacioni sistem u sportu, evidencije u sportu...

"Zakon o sportu KS donesen je 2001. godine i uz manje izmjene i dopune se primjenjivao do danas. U međuvremenu je došlo do ogromnog naučnog i tehničkog razvoja na svim poljima ljudskog djelovanja i stvaralaštva, a posebno u informacionim i elektronskim kapacitetima, čime se onda to posljedično odražava na sve sfere društvenog života. Iz tih razloga ni sport ne može ostati po strani, te je bilo krajnje vrijeme da se pripremi moderan, sveobuhvatan i napredan zakon o sportu, koji će moći pratiti društveni razvoj i omogućiti unapređenje i razvoj sporta", naglasio je ministar Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije