Siniša Kisić: Zbog pandemije sport je pred kolapsom

Radiosarajevo.ba
Siniša Kisić: Zbog pandemije sport je pred kolapsom
FOTO: OK BiH / Online forum sportista

U organizaciji Olimpijskog komiteta BiH danas je održan drugi dan predavanja na online Forumu sportista sa preko 40 učesnika, a među kojima su aktuelni stipendisti OK BiH te eminentni bh. sportisti.

Predavači su bili Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, te Gianni Ghidini, trener bh. atletičara Amela Tuke.

OK BiH - undefinedPromo: OK BiH

No, prije predavanja učesnicima se obratio Siniša Kisić, potpredsjednik OK BiH.

"Zbog pandemije COVID-19 sport je pred kolapsom. Pogođen je čitav sektor do srži, kao što su sportisti, treneri, instruktori, zaposlenici u sportskim organizacijama, volonteri, sudije, delegati, fitnes klubovi, sportske dvorane i drugi", kazao je Kisić, naglašavajući bitnost mjera za spas sporta koje je OK BiH uputio prema Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara te entitetskim i kantonalnim vladama.

"Sve organizacije izgubile su prihode jer nisu u mogućnosti pružati svoje usluge treninga, takmičenja niti prikupljati novac kroz organizaciju turnira, takmičenja, seminara, trening kampova, utrka i slično. Također, izgubili su značajan dio redovnih prihoda od različitih vrsta naknada poput članstva, licenciranja, učešća i pretplate. Sportisti nisu samo izgubili sezonu i s njom povezane finansijske koristi nego i svoje trenere i uopće mogućnost da se takmiče i treniraju, a što je povezano sa njihovim prihodima. To znači da mnogi od njih su izgubili priliku za dobivanje finansijske podrške od sponzora i javnih izvora na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini", kazao je Kisić tokom predavanja, dodajući da je OK BiH iz tog razloga uputio pismo nadležnim organima, u kojem su predložene mjere za podršku i spas sporta, a koje bi trebale biti sistemska, a ne pojedinačna platforma.

Fazlagić je tokom predavanja naglasio da su zato sada, nego ikad ranije, važne investicije u sport i tjelesne aktivnosti koje pridonose zdravlju i jačanju imuniteta.

OK BiH - undefinedPromo: OK BiH

"Da bismo stvorili održivu i zdravu BiH, sport i tjelesne aktivnosti moraju biti stavljene u središte svih politika i od presudne je važnosti da budu unutar rebalansiranih budžeta na svim nivoima vlast", kazao je Fazlagić, dodajući da su sportisti razočarani višedecenijskim odnosom nadležnih organa prema njima i njihovom radu, trudu i uspjesima.

Fazlagić je, također, konstatovao da je već sada sport pred kolapsom i da je budućnost neizvjesna za sve sportove, a posebno za olimpijski i vrhunski sport.

Ghidini je kazao da su sportisti sada u situaciji koja se rijetko dešava, a kada moraju prilagoditi trenažni plan nepredviđenim okolnostima.

Inače, Gianni je učesnik na nekoliko Olimpijskih igara i osvajač olimpijskih, svjetskih, i evropskih medalja sa svojim atletičarima. Trenutno trenira Amela Tuku i Abedina Mujezinovića.

Predavanja, koja je organizirao Olimpijski komitet BiH, izazvala su veliku pažnju svih bh. vrhunskih sportista. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije