Nijedno radno mjesto u sportskom sektoru nije sigurno, hitno poduzeti mjere

Radiosarajevo.ba
Nijedno radno mjesto u sportskom sektoru nije sigurno, hitno poduzeti mjere
Agencije / OKBiH

Ograničeno kretanje zbog pandemije COVID-19 i obustava svih aktivnosti pogodile su sportski sektor do srži.

Pogođena je čitava sportska industrija i svi njeni sudionici kao što su sportisti, treneri, instruktori, zaposlenici u sportskim organizacijama, volonteri, sudije, delegati, fitnes klubovi, sportske dvorane i drugi, navodi se u pismu koje je Olimpijski komitet BiH uputio Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH te entitetskim i kantonalnim vladama, i u kojem su predložene mjere za podršku i spas sporta, a koje bi trebale biti sistemska, a ne pojedinačna platforma.

"Ključni problemi sa kojim je trenutno suočen bh. sport, navodi se u pismu koje je dobilo bezuvjetnu podršku Strukovnih sportskih saveza BiH koje su članice OKBiH te vrhunskih sportista i olimpijaca, su zabrana rada svih sportskih klubova, udruženja, saveza i to na način da je zabranjeno odvijanje svih aktivnosti poput trenažnog procesa, utakmica, kao i svih vrsta takmičenja", piše u pismu.

S obzirom na zabranu, sve organizacije su izgubile prihode jer nisu u mogućnosti pružati svoje usluge treninga, takmičenja niti prikupljati novac kroz organizaciju turnira, takmičenja, seminara, trening kampova, utrka i slično. Također, izgubili su značajan dio redovnih prihoda od različitih vrsta naknada poput članstva, licenciranja, učešća i pretplate.

"Sportisti nisu samo izgubili sezonu i s njom povezane finansijske koristi nego i svoje trenere i uopće mogućnost da se takmiče i treniraju, što je također povezano sa njihovim prihodima, a to znači da mnogi od njih su izgubili priliku za dobivanje finansijske podrške od sponzora i javnih izvora na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini", piše u pismu.

Organizacije, pak, imaju problema s likvidnošću jer fiksne troškove moraju plaćati bez obzira na pad prihoda, a što dovodi do toga da se zaposlenicima, sportistima i trenerima daju otkazi. Nijedno radno mjesto u sportskom sektoru nije sigurno, niti je siguran bilo koji nastup bh. sportista u budućnosti.

"Zdravlje i dobrobiti građana BiH su oduvijek bili, pa i tokom pandemije jesu najveći prioritet. Upravo zato su sada, nego ikad ranije važne investicije u sport i tjelesne aktivnosti koje pridonose zdravlju i jačanju imuniteta. Da bismo stvorili održivu i zdravu BiH, sport i tjelesne aktivnosti moraju biti stavljene u središte svih politika i od presudne je važnosti da budu unutar rebalansiranih budžeta na svim nivoima vlasti", saopćeno je iz OKBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije