Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

1
Radiosarajevo.ba
Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule
Foto: Privatni album / Predrag Bartula

Protiv Predraga Bartule, bivšeg predsjednika Bokserskog saveza BiH, podnesena je krivična prijava zbog zloupotrebe položaja/ovlaštenja, lažnog prijavljivanja, davanja lažnog iskaza, nesavjesnog privrednog poslovanja, prijevare, zloupotrebe povjerenja, kao i udruživanja radi činjenja krivičnih djela, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Kao saučesnici se navode Adnan Pašić i Zdravko Simović.

Kako iz prijave saznajemo, Predrag Bartula iako smijenjen na skupštini Bokserskog saveza BiH 3. februara 2024. zajedno sa par svojih pristalica, uključujući Simovića i Pašića, i dalje obmanjuje javnost da predstavlja Bokserski savez BiH, donosi i provodi niz nezakonitih odluka čineći time štetu Bokserskom savezu BiH, trećim licima, a ponajviše bh. sportu i sportistima.

Lucija Stilinović i Pedro Ribeiro Rodrigues: Ljupkost i elegancija muzičkog razgovora

Lucija Stilinović i Pedro Ribeiro Rodrigues: Ljupkost i elegancija muzičkog razgovora

Bartula i ostali su pokušali na razne načine ali do sada nisu uspjeli osporiti legalitet sjednice skupštine Bokrserskog saveza BiH 3. februara 2024. godine na kojoj su smijenjeni.

"Zbog dužeg opstruisanja rada Saveza od strane dijela uprave na čelu sa Predragom Bartulom, dana 03.02.2024. godine održana je sjednica skupštine Bokserskog saveza BiH na kojoj su smijenjeni svi organi upravljanja, uključujući i dotadašnjeg predsjednika Upravnog odbora BS BiH Predraga Bartule.

Blagovremeno je predat zahtjev za upis izmjena nadležnom Ministarstvu pravde BiH koji je još uvijek u postupku i pored dostavljenih urgencija preko 30 bokserskih klubova i saveza iz cijele BiH koji daju podršku novoj upravi. Navedena lica iz ličnih motiva, vjerovatno kako bi što duže mogli koristiti pečat i predstavljati se kao legitimni predstavnici saveza zarad lične koristi, pokušavaju odugovlačiti i stopirati upis legitimnih odluka koje su volja većine, podnoseći očigledno neosnovane dopise (žalbe/prijave) inspekciji, ministarstvima i drugim institucijama.

Faksimil podnesene krivične prijave
Foto: Radiosarajevo.ba: Faksimil podnesene krivične prijave

Nakon što je Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH potvrdio da po njihovim prijavama nema utvrđenih nepravilnosti povodom održane sjednice skupštine BS BiH 03.02.2024. godine, Adnan Pašić i drugi su pokrenuli Upravnu tužbu koja se vodi pred Sudom BiH, što je opet samo privremeno usporilo upis izmjena, a što će se očekujemo riješiti uspješno u narednom periodu'', navodi nova uprava Saveza.

Oni se sumnjiče da su neovlašteno raspolagali namjenskim sredstvima na računu Bokserskog saveza BiH, da duže vrijeme opstruiraju rad saveza, kao i da pokušavaju na razne prijevarne načine da potkopaju legalitet validne skupštine koja ih je smijenila, legalne odluke koje su sami usvojili za vrijeme svog mandata, te uredno zaključen Sporazum o tehničkoj organizaciji Evropskog prvenstva za juniore.

Sumnja se da je motiv za sve navedeno, nezakonit pokušaj prisvajanja organizacije Evropskog prvenstva za juniore 2024 koje bi se trebalo održati u Sarajevu i ostvarivanje lične koristi na štetu angažovanih dobavljača i izvođača, kako je to bila nažalost praksa i prethodnih godina, a što je nova uprava odlučna promijeniti.

Nova uprava Saveza navodi da su se odlučili da putem nadležnog tužilaštva zaustave kriminalne aktivnosti u Savezu obzirom da za isto nije bilo drugog načina. Podsjećaju i da je 14.11.2023. godine izvršen atak na Bokserski savez Bosne i Hercegovine na način da je na adresu Evropske bokserske konfederacije (EUBC) pristigao email u kojem se navodi da su generalnom sekretaru Bokserskog saveza BiH koji je legalno izabran od strane Uprave Saveza, navodno ukinuta ovlaštenja i da isti nema pravo daljeg komuniciranja sa (EUBC), kao krovnom evropskom bokserskom organizacijom.

U nastavku maila navedeni su neki novi kontakt podaci Saveza i nova email adresa na koju se upućuje EUBC za svu daljnju korespondenciju. Ništa od navedenog nije bilo čak niti na dnevnom redu sjednice Upravnog odbora BS BiH, niti je upravni odbor usvojio te odluke.

Sporni mail je potpisan u ime Predraga Bartula (koji je član ispred Republike Srpske),  a u kopiji maila nalazio se predsjednik Bokserskog saveza Srbije.

Sumnja se da su u postupak opstruiranja rada Saveza pored Barule, Pašića i Simovića uključeni i pojedini djelatnici Bokserskog saveza Srbije, što upućuje da je njihov mogući konačan cilj  pored ostvarivanja lične koristi i uništenje Bokserskog saveza BiH, te pripajanje Bokserskog saveza RS – Bokserskom savezu Srbije.

Pored navedenog, da apsurd bude veći, Bokserski savez Srbije je organizovao u prošloj godini kolo bokserske lige Srbije u Banjoj Luci, kao i međunarodni turnir pod nazivom ''Omladinska zlatna rukavica'' a sve bez pitanja i saglasnosti BS BiH.

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije prisustvuje sjednicama Bokserskog saveza Republike Srpske, dogovara nastupe bh. boksera iz tog entiteta za srbijansku reprezentaciju - uz moto “Svi bokseri pod jednom zastavom”, održava sastanke sa Miloradom Dodikom i sl., a sve to uz podršku predstavnika BS BiH iz Republike Srpske.

Bivši bokserski šampion preminuo dok je vozio automobil

Bivši bokserski šampion preminuo dok je vozio automobil

Iz saveza saznajemo da su navedena lica na čelu sa Bartulom nezakonito održali u martu 2024. godine državno prvenstvo u olimpijskom boksu u Banja Luci a koje je bojkotovano od strane gotovo svih klubova iz Federacije (preko 80% izuzev nekolicine njihovih pristalica iz F BiH), kao i značajnog broja klubova iz RS-a, što je rezultiralo ''državnim prvenstvom'' sa samo 11 mečeva.

Na prvenstvu su sudile neovlaštene sudije bez licenci, obzirom da su legitimne sudije iz BSFBiH odbile da sude na njemu. I pored svega toga isti nisu odustali nego su na osnovu tog fiktivnog prvenstva, izabrali ponovo nezakonito navodnu boksersku reprezentaciju BiH da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na evropskim i svjetskim prvenstvima i takmičenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije