Ragbi spektakl u Zenici: Duel velikana na Kamberovića polju

F. Z.
Ragbi spektakl u Zenici: Duel velikana na Kamberovića polju
Foto: Facebook / Ragbi klub Čelik Zenica
Nakon dugo vremena na terenima zeničkog Kamberović polja snage će odmjeriti Ragbi klub Čelik Zenica i Ragbi klub Partizan Beograd, velikani ovog sporta iz bivše države.

U prvenstvu Jugoslavije samo je jedan klub uspješniji od zeničkog Čelika. U pitanju je splitska Nada s 11 osvojenih titula, a većina njih je došla šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Od osamdesetih godina prošlog stoljeća krenula je dominacija zeničkog ragbija. Čelik je bio prvak šest godina zaredom. Od 1982. do 1987. godine. Upravo je Partizan prekinuo dominaciju 1988, a dueli ova dva kluba uvijek su bili pravi spektakl.

Stari rivali zeničkoj publici predstavit će se u nedjelju u 13 sati na terenu Kamberović polja.

"Ragbi klub Čelik već nekoliko godina učestvuje u regionalnom takmičenju koje je imalo zapadnu varijantu. Dakle Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora... Od ove godine igra se regionalno klupsko prvenstvo u kojem učestvuju RK Partizan, RK Rad i RK Čelik. U Zenici je ragbi jako popularan, ali sigurno da ovo takmičenje dodatno promovira ragbi na ovim prostorima. Prilika je to da se pokaže i kako je ragbi izuzetno zanimljiv i interesantan sport i da se još približi građanima Bosne i Hercegovine", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Mirza Oruč, trener zeničkih ragbijaša i nastavlja:

"Utakmica sa Partizanom je prilika i da se sa ovim sportom još bliže upoznaju i polaznici naše škole ragbija. Prilika je to i za njih da prije utakmice pokažu koliko znaju i umiju. Nadamo se da će nas i vrijeme ispoštovati u Zenici i da ćemo imati i dobru posjetu i uživati u spektaklu", ističe Oruč.

Trener zeničkog kluba ističe kako su utakmice Čelika i Partizana uvijek bile pravi spektakl u gradu koji se smjestio na rijeci Bosni.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik ragbijaša iz Zenice, Goran Zovko i ističe da su to bile najveće utakmice u bivšoj državi.

"To su bili najveći konkurenti za titule. Partizan, naš stari rival, dobro poznat i jedva čekamo da ponovo odmjerimo snage. Ove godine smo se povezali s Ragbi savezom Srbije i organizovali smo nekoliko utakmica. Ragbi je jako atraktivan, a protivnik je dobar. Prije sedam dana smo igrali u Beogradu s Radom. To su vrlo atraktivne utakmice s puno dobrih poteza s obzirom na to da se u Zenici igra jako dobar ragbi", ističe Zovko.

Kaže predsjednik Crno-crvenih kako je ragbi, kao i svi drugi sportovi u Bosni i Hercegovini u jako teškoj situaciji.

"Ragbi je zapostavljen nažalost u našoj zemlji. Međutim ragbijaši Čelika, koji je jedini aktivni klub u državi, osvjetlali su obraz ove države, ali i grada Zenice. Nažalost situacija je takva kakva jeste. Ragbi nije na prvom mjestu, mi pokušavamo ispromovisati ovaj sport, radimo s djecom i mislim da su se stvari počele pomjerati s mrtve tačke. Mi smo klub s velikom tradicijom. Bili smo najuspješniji klub Jugoslavije, sada BiH, ali to nije cilj, cilj je da se nešto sazna o ovome sportu i da se sport ispromovira. Ragbi je sport koji je jako posjećen i koji puni stadione u Europi i svijetu i sigurno treba imati bolji status u Bosni i Hercegovini", kaže Zovko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije