Ko je Anthony Joshua: Momak s engleskog asfalta koji dominira među konopcima

F. Z.
Ko je Anthony Joshua: Momak s engleskog asfalta koji dominira među konopcima
Foto: EPA-EFE / Anthony Joshua

Izgledao je neuvjerljivo, sporije u odnosu na protivnika, činilo se kako je nespreman ušao u borbu, a onda je došla sedma runda. Vezao je direkt i krošee, pogodio Povetkina i poslao ga u carstvo snova. Ustao je ponosni Rus, pokušao se vratiti u meč, ali ga je šampion još jednom ugasio i zadržao četiri pojasa u svom vlasništvu.

Anthony Joshua prvak je po WBA, WBO, IBF i IBO verziji. Rođen je kao Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua u Watfordu od oca Nigerijca irskog porijekla Roberta i Nigerijke Yete. Djetinjstvo mu je bilo obilježeno brojnim problemima. Joshua je bio problematično dijete. Od svoje 16. godine bio je u problemima. Od 2006. do 2010. godine to je postalo pravilo.

Problematično djetinjstvo

U osnovnoj školi bio je fudbaler i atletičar, a dužinu od 100 metara trčao je za nešto više od deset sekundi. U prve probleme upao je kada je tokom utkmice za srednju školu Langley uhvatio protivnika za vrat i bacio ga preko ramena. Često je sudjelovao u uličnim tučama, a nakon jedne u Readingu završio je u policijskom pritvoru.

Zlatni dečko britanskog boksa uhapšen je 2010. godine sa marihuanom u svom automobilu. Policija nije imala mnogo problema da utvrdi njegov identitet, a tokom vožnje nosio je oficijelnu reprezentativnu trenerku Velike Britanije. Spasio ga je amaterski klub Finchley, a 26-godišnjak je dobio priliku da od problematičnog dječaka postane disciplinirani prvak svijeta.

"Zvuči kao kliše kada kažete da je boks nekome bio spas, ali u njegovom slučaju zaista jeste", rekao je jednom prilikom Spencer Oliver, bivši prvak Europe u boksu koji je bio u dvorani prvu noć kada je prvak svijeta došao na bokserski trening.

Na trening ga je odveo rođak Ben Ileymi 2007. godine. Do tada je Joshua samo radio na fizičkoj spremi i sa tegovima, ali mu je sve bilo jasno kada je na ruke stavio bokserske rukavice.

"Ben ga je doveo kako bi ga sklonio s ulice. Josh je izgledao kao opasan i snažan momak. Mogu se sjetiti da je moj otac rekao kako će biti nešt posebno. Do tada Josh je zaista živio loš život", rekao je Oliver.

Kako se sprema i kakvu dijetu drži svjetski prvak Anthony Joshua

Joshua je napredovao jako brzo. Za samo dvije i pol godine osvojio je amatersko prvenstvo Engleske u teškoj kategoriji. Brzo je postao olimpijski potencijal Velike Britanije, a bivši prvak svijeta u srednjoj kategoriji Richie Woodhall sjeća se kada ga je prvi put vidio u Engleskom institutu za Sport u Sheffieldu.

Anthony Joshua - undefined

"Bio je oktobar 2010. godine i čim sam ga vidio mogao sam shvatiti kakav je potencijal i kakve fizičke predispozicije ima. Bilo je nešto posebno u vezi s njim. Rob McCracken, ja i još šest trenera radili smo s njim. On je upijao sve što smo mu rekli. Bio je nevjerovatno posvećen, prvi je dolazio, posljednji odlazio. Doktori su bili tu za njega, fizioterapeuti, sve je upijao. Slušao je sve nas", rekao je Woodhall.

Hapšenje i olimpijsko zlato

Potom je došlo hapšenje 2010. godine zbog posjedovanja s namjerom da preprodaje marihuanu. Dobio je 12 mjeseci društevno korisnog rada i 100 sati neplaćenog rada. Činilo se da je njegova prošlost ponovo pokucala na vrata i da je obećavajuća karijera na samom početku došla u opasnost. Olimpijske igre u Londonu bile su blizu, a Joshua je bio u problemima.

"Bio je to odlučujući trenutaku u njegovom životu. Bio je loš momak koji pokušava biti dobar. Boks je spasio njegov život. On je pravi primjer toga. Dao mu je disciplinu i fokus" rekao je njegov promotor Eddie Hearn.

Vjerovali su u njega treneri iz reprezentacije Velike Britanije, prijatelji, porodica... Vratio im je tako što je 2012. godine u borbi za zlatnu medalju u finalu pobijedio Talijana Roberta Cammarellea. Na naredni potez čekalo se deset mjeseci. Putovao je svijetom, razgovarao s promotorima, čak je konsultovao i bivšeg prvaka svijeta u teškoj kategoriji - Lennoxa Lewisa, prije nego je potpisao ugovor s Hearnom.

Odlazak u profesionalce i kraj dominacije Vladimira Klička

Potpisali su ugovor na tri mjeseca, a potom ga opet produžili. Hearn je preuzeo brigu o karijeri olimpijskog prvaka, a on je trenirao s Tony Simsom. Kasnije je prvi trener odličnog Joshue postao Robert McCracken. Profesionalac je postao 2013. godine i do sada u karijeri ima 22 borbe, isto toliko pobjeda, a 21 je bila nokautom.

Najveća nagrada u njegovoj karijeri došla je 29. aprila 2017. godine pred 90.000 navijača na legendarnom stadionu Wembley. Dominaciju Vladimira Klička zaustavio je momak iz Watforda. U šestoj rundi Kličko je srušio Joshuu i činilo se da titula ostaje u Ukrajini, a onda je krenuo Britanac. U 11. rundi Kličko je bio uzdrman, a Joshua ga je dva puta slao na pod. Sudija je na kraju morao prekinuti borbu. Titulu je potom branio protiv Takama, Parkera i Povetkina, a sada svi čekaju bokserski spektakl desetljeća.

Anthony Joshua vlasnik je WBO, WBA, IBF i IBO pojasa, a Deontay Wilder WBC pojasa. Mnogi vjeruju da Wilder može srušiti dominaciju Britanca. Za Amerikanca kažu kako ima "maljeve" u rukama. Navijači su nakon borbe s Povetkinom tražili od Joshue borbu s Amerikancem, isto je poručio i Joshua, a jedini problem je lokacija. Wilder ne želi na Wembley, Joshui "ne pada na pamet" da se bori u Americi. Nadamo se kako ćemo u aprilu ipak svjedočiti ovom okršaju bokserskih giganta na prepunom Wembleyu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije