Cerić: Ovo je medalja za sve žene u sportu, za moje Bosance i Hercegovce

A. S.
Cerić: Ovo je medalja za sve žene u sportu, za moje Bosance i Hercegovce
Foto: Privatni album / Larisa Cerić na pobjedničkom postolju u Bakuu

Najbolja bosanskohercegovačka sportistkinja Larisa Cerić, uspjela je na Svjetskom prvenstvu u džudou u Bakuu osvojiti bronzanu medalju, jedinu koja joj je nedostajala u kolekciji s velikih takmičenja.

Do sada je osvajala medalje na Mediteranskim igrama, Evropskom prvenstvu i Svjetskom prvenstvu u otvorenoj kategoriji, a svojoj bogatoj riznici je dodala i odličje s još jednog velikog takmičenja.

Bravo, BRAVO: Bronza za Larisu Cerić na Svjetskom prvenstvu!

BiH sa šest predstavnika na Grand Prixu u Zagrebu

Larisa Cerić osvojila srebrenu medalju na Grand Prixu u Antaliji

S novim uspjehom, Larisa je sve bliža ostvarenju cilja – nastupu na Olimpijskim igrama 2020. godine.

Sretna i ponosna

Po povrataku iz Bakuua, na putu prema Sarajevu, Cerić je prenoćila u Istanbulu, gdje je imala vremena da za Radiosarajevo.ba sumira dešavanja sa Svjetskog prvenstva.

Radiosarajevo.ba: Larisa, kako je osjećaj nakon još jedne medalje koju ste donijeli Bosni i Hercegovini?

Cerić: Zaista sam sretna i ponosna na sebe, na svoj tim. Prije svega mislim na mog trenera prof. dr. Branislava Crnogorca i Arijanu Jahu, jer smo zajedno, kontinuiranim radom postigli ovaj veliki rezultat. Jednostavno, presretna sam.

Radiosarajevo.ba: Da li ste zadovoljni trećim mjestom?

Cerić: Biti treći na svijetu nije nešto sa čime čovjek ne može biti nezadovoljan. Naravno da sam prezadovoljna, i jednostavno sam očekivala da ću osvojiti medalju. Uložila sam puno godina teškog rada, dosta odricanja i na kraju je napokon i došla još jedna velika medalja u BiH, kao i džudo sport u našoj zemlji.

Larisa Cerić sa Arijanom Jahom i Branislavom Crnogorcem u Bakuu - undefined

Foto: Privatni album: Larisa Cerić sa Arijanom Jahom i Branislavom Crnogorcem u Bakuu

Radiosarajevo.ba: Koji ste plan zacrtali prije polaska u Baku?

Cerić: Znala sam da sam spremna za ovaj veliki rezultat. Osjećala sam se izvanredno, kako psihički, tako i fizicki. Zacrtala sam sebi da ću ovaj put jednostavno da dam svoj maksimum, da budem fokusirana na dan takmičenja,i da pokušam da se izborim za medalju. Na kraj usam i uspjela.

Radiosarajevo.ba: Kome idu zasluge za novi uspjeh i da li ste nekome posvetili medalju?

Cerić: Najzaslužniji za ovaj moj uspjeh su prije svega moja porodica, zatim moji treneri Branislav i Arijana, moji prijatelji, moji sparing partneri, moj doktor Aleksandar Jakovljević, koji su svaki dan uz mene i koji znaju kroz šta sve prolazim da bih postigla sve ove rezultate. Medalju posvećujem svim Bosancima i Hercegovcima, ljudima koji vole i koji prate sport u Bosni i Hercegovini. Posebno sportistkinjama. 

Radiosarajevo.ba: Ovaj rezultat Vas svrstava u red najuspjepšnijih bh. sportista u novijoj historiji BiH?

Cerić: Drago mi je da sam još jednom potvrdila da sam najbolja bh sportašica u novijoj historiji. Ipak, niko u BiH se ne može pohvaliti s tri medalje s evropskih prvenstava za seniore, kao i dvije sa svjetskih prvenstava za Seniore.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su sada planovi, poslije novog uspjeha?

Cerić: Do kraja godine smo planirali da radimo još dva kvalifikaciona turnira, jer, iako sam treće mjesto na svijetu, trebam da skupljam bodove za Olimpijske Igre. Prvo sljedece takmicenje mi je Grand Prix Haag, poslije toga Masters u Kini. 

Što više žena u sportu

Radiosarajevo.ba: Šta treba uraditi da se u narednom periodu što bolje čuje glas žena u sportu?

Cerić: Mislim da se što više žena treba postaviti na rukovodeće funkcije, ali, naravno i mi žene moramo da bude veliki borci i da se borimo da se naš glas čuje. 

Radiosarajevo.ba: Uskoro će izbori u BiH, šta očekujete da se dogodi u budućnosti?

Cerić: Nadam se da će se promijeniti neke stvari, da će drzava imati više sluha za sport i sportiste, jer svi znamo da su sportisti najbolji ambasadori jedne zemlje. Imamo sjajnu mladu generaciju i ne trebamo dozvoliti da zbog nebrige države, odlaze iz naše domovine i da nastupaju za druge zemlje koje su ponudile bolje uslove.

Radiosarajevo.ba: U četvrtak navečer je planiram svečani doček na Sarajevskom aerodromu.

Cerić: Drago mi je da ću ponovo vidjeti sve one koji me vole. Presretna sam i radujem se tome.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije