IAAF / Prvi čovjek svjetske atletike: Olimpijske igre u Tokiju nisu izvodive i poželjne

23. 03. 2020. u 16:00:00 Anadolija

Shares: 0

Lord Sebastian Coe, predsjednik Svjetske asocijacije atletskih federacija (IAAF) u ponedjeljak je pozvao na odlaganje Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

U pismu upućenom Thomasu Bachu, predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), britanski mediji navode da Coe naglašava kako Olimpijada u julu 2020. godine nije "ni izvodiva, ni poželjna" zbog globalne krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

MOK je nedavno odlučio sačekati još četiri sedmice do donošenja konačne odluke u vezi sa održavanjem igara 2020. godine. Među opcijama koje su spominju su odgađanje na nekoliko mjeseci ili, što je vjerovatnije, na godinu dana.

Neke zemlje, poput Kanade i Australije, već su donijele odluku da neće slati svoje reprezentacije na Olimpijske igre u Tokiju, ukoliko budu održane ove godine.

Iz Olimpijskog komiteta Kanade su čak i pozvali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da odgode igre u Tokiju 2020. za godinu dana.

Ljetne olimpijske igre u Tokiju trebale bi se održati od 24. jula do 9. augusta ove godine. Iz MOK-a su prošle sedmice objavili da još uvijek ne razmišljaju o otkazivanju igara.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 15.000 ljudi, a potvrđeno je više od 350.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA